Follow my blog with Bloglovin

Wanneer is kleding eerlijk?

Wanneer is kleding eerlijk

Een aantal maanden geleden heb ik besloten om mijn kledingkast alleen nog maar te vullen met eerlijke kleding (lees het artikel hier). Een vraag die zich al kort na dit besluit aan mij opdrong is “wanneer is kleding eerlijk?”.

Het werd mij namelijk al snel duidelijk, dat het antwoord op deze vraag per persoon verschillend kan zijn. Er zijn namelijk allerlei verschillende criteria op basis waarvan kleding als eerlijk kan worden bestempeld. Hierdoor is het goed mogelijk dat verschillende mensen een verschillende mening hebben over wanneer kleding als eerlijk beschouwd kan worden.

Om je een beeld te geven van de verschillende “soorten” eerlijke kleding, heb ik een overzicht voor je gemaakt.

Kleding van een eerlijk modemerk

Wanneer je kleding koopt van eerlijke kledingmerken, dan kan er geen twijfel over bestaan dat je te maken hebt met eerlijke kleding. Merken zoals Studio Jux, en Royal Bamboo zijn voorbeelden van zulk soort merken.

Wat al deze merken typeert is dat zij ervoor instaan dat hun kleding is gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. Ook proberen deze merken bij de productie van hun kleding een zo klein mogelijk negatief effect te hebben op het milieu. Mede daardoor is de kleding van eerlijke modemerken bijna altijd gemaakt van duurzame materialen zoals biologisch katoen, bamboe of gerecycled textiel.

Eerlijke merken zijn niet per se veganistische merken. Sommige eerlijke modemerken kiezen ervoor om wel leren producten te maken. Het leer dat deze merken gebruiken is dan vaak afkomstig van duurzame boeren (bio-leer) en/of gelooid bij een natuurlijke leerlooierij (eco-leer).

Duurzame kleding van grote modeketens

Een aantal grote modeketens hebben een duurzame kledinglijn op de markt gebracht. Een voorbeeld hiervan zijn H&M, C&A en G-star.

Wat deze duurzame lijnen typeert is dat zij vaak gemaakt zijn van duurzame materialen. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van biologisch katoen, lyocell of gerecyclede materialen. Hiermee laten deze modemerken zien dat zij werken aan hun verduurzaming en laten zij hun kopers kennis maken met duurzame materialen.

Verder hebben deze ketens ook een beleid als gaat om milieu en arbeidsomstandigheden. Aangezien de grote modeketens doorgaans werken met onderaannemers en onderleveranciers is het helaas niet volledig uit te sluiten dat deze kledingstukken zijn gemaakt onder omstandigheden die niet eerlijk zijn voor mens, aarde en dier.

Lokaal shoppen

Een andere manier om eerlijke kleding te kopen, is door kleding te kopen die lokaal is geproduceerd. Denk hierbij aan Nederlandse ontwerpers die hun producten verkopen in conceptstores. Het voordeel van deze kleding is dat je er redelijk van verzekerd bent dat de producten onder eerlijke omstandigheden zijn gemaakt, aangezien je kunt weten wie de producent van de kleding is.

Een ander voordeel van lokaal kopen is dat je kleding geen duizenden kilometers heeft afgelegd voordat ze in je kast terecht is gekomen. Daarom is de productie van deze kleding minder schadelijk geweest voor het milieu en daardoor een stuk eerlijker.

Kleding die geproduceerd is door een lokale ondernemer wordt niet per definitie gemaakt van duurzame materialen. Het ligt aan de ontwerper of dat al dan wel of niet het geval is.

Rank a Brand

Een andere manier om te bepalen of je kleding eerlijk is, is via Rank a Brand. Rank a Brand is een onafhankelijke merkenvergelijkingssite die merken beoordeelt op duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemen.

Rank a Brand doet zelf onderzoek naar de merken die zij op hun website vermelden en beoordelen hen onder andere op het gebied van milieuomstandigheden, arbeidsomstandigheden en duurzame handel.

De beoordeelde merken worden vervolgens ingedeeld in een categorie van A tot en met E, waarbij een categorie A-merk wordt aangemerkt als duurzaam en een categorie E-merk dat absoluut niet is. Als je eerlijke kleding wilt shoppen, dan kan je er voor kiezen om te winkelen bij de winkels die door Rank a Brand als duurzaam zijn beoordeeld.

Duurzame materialen

Naast het type winkel waarbij je kleding koopt, kun je de eerlijkheid ook laten afhangen van het materiaal van je kleding. In dit geval kies je er dan voor om kleding te dragen die gemaakt is van duurzame materialen. Dit zijn materialen die minder belastend zijn voor het milieu, omdat zij bijvoorbeeld biologisch worden verbouwd (bio katoen), gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen (PET-flessen) of makkelijk en snel groeien (bamboe).

Door kleding te kopen van die gemaakt zijn van dit soort materialen draag je bij aan het verminderen van de impact de productie van kleding heeft op het milieu.

Tweedehandskleding

Een goede manier om eerlijke kleding te kopen, is door de koop van tweedehandskleding. Door tweedehands te kopen geef je oude kleding een tweede leven. Het voordeel hiervan is dat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt zijn voor je nieuwe kleding én tweedehandskleding is meestal ook goedkoper dan nieuwe kleding, dus dat is win-win!

Tweedehandskleding kan je kopen bij vintagewinkels (check mijn artikel over vintageshoppen in de Amsterdamse Pijp) of bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel, een kledingruil of een rommelmarkt.

Pas kopen na overwogen besluit

Voor sommige mensen is duurzaam omgaan met kleding dat je pas nieuwe kleding koopt nadat je hier goed over hebt nagedacht. Geen impulsaankopen, kleding kopen omdat je het écht nodig heb, het goed past bij je figuur en je het ook daadwerkelijk gaat dragen.

Deze gedachtegang kan voor sommige mensen ook betekenen dat zij wel winkelen bij merken zoals Zara en Forever 21. Het gaat dan niet zo zeer om de arbeidsomstandigheden of materialen van het kledingstuk, maar om de eerlijke mindset waarmee het is gekocht.

Wanneer is kleding volgens jou eerlijk?

Lees ook het artikel “5 tips voor een duurzame garderobe”.

Pin voor Later - Wanneer is kleding eerlijk?

Wanneer is kleding duurzaam en eerlijk - Wanneer is kleding eerlijk?

Volg:

5 Reacties

  1. Avatar for Linda 2 september 2016 / 10:00

    Ik ben sinds de Fair Fashion Tour ook met hele andere ogen naar het kopen van fashion gaan kijken. Ik ben vooral veel bewuster gaan kijken naar wat ik nodig heb en wil gaan kopen. De drang om te shoppen is ook zo goed als weg. Daarnaast ben ik mij ook meer op slow fashion gaan richten en heb ik zelfs mijn eerste vintage aankoop al gedaan. Dit vind ik zo leuk! Daarnaast wil ik mij ook meer gaan richten op natuurlijke materialen en Fair Fashion merken. Al vind ik ook wel dat ik af en toe iets van de Conscious lijn van H&M mag kopen, om te laten zien dat ik dit support, en hoop dat het merk zich verder blijft ontwikkelen. Al is het daar nog niet van gekomen.

    Heel leuk om te zien hoe iedereen hier voor zichzelf mee bezig is, en hopelijk inspireren we vele anderen om ook veel bewuster naar fashion te kijken! 🙂

    • Avatar for Hailey 5 september 2016 / 15:07

      Wat leuk en goed dat jij ook steeds meer fair en slow fashion aan het ontdekken bent! Ik denk dat het uiteindelijk ook veel fijner voelt als je bewust kleding koopt en hierbij zoveel mogelijk erop let dat ze gemaakt zijn van mooie materialen die onder goede omstandigheden zijn verwerkt.

      Vintage shoppen is heel erg leuk! Je moet het wel even leren, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan is het echt heel leuk! Veel leuker dan “gewoon shoppen”.

  2. Avatar for Natalie 4 december 2019 / 09:20

    Ik vroeg me allang af waar die onwaarschijnlijk goedkope kleding gemaakt werd. Dit zat me ook niet lekker. Nou ben ik toch al geen impuls-shopper en daarom past bewust winkelen naar eerlijke kleding heel erg bij mij. Ik heb ook gemerkt dat eerlijke, en vaak wat duurdere kleding ook kwalitatief beter is.

    • Avatar for Hailey
      Hailey
      Auteur
      2 april 2020 / 13:22

      Dat klopt inderdaad! Duurzame merken besteden meer aandacht aan de kwaliteit van hun kleding. Hun focus is niet enkel verkopen, maar ook de wereld mooier maken. Kleding die lang meegaat hoort daarbij. Blij om te horen dat je iets aan deze blog hebt gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *