Follow my blog with Bloglovin

Waarom vegan cosmetica niet per se vrij is van dierenleed

Waarom vegan cosmetica niet altijd vrij is van dierenleed

Veganism is booming en dat vind ik geweldig nieuws. Toen ik een aantal jaar geleden vegan werd, was ik redelijk “uniek”. De laatste tijd is er een duidelijke shift zichtbaar. Vegan restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en de vegan food festivals vliegen je deze zomer om de oren. Ook op het gebied van non food is een groei in het aanbod van vegan producten te zien. Zo krijgen producten als kleding en cosmetica een vegan logo opgeplakt als zij geen dierlijke producten bevatten. Deze trend juich ik toe. Hoe meer hoe beter. Maar er is een addertje onder het gras als het gaat om cosmetica. Het feit dat een cosmeticaproduct een vegan logo heeft, betekent namelijk niet per se dat het ook vrij is van dierenleed. Ook vegan cosmetica kan op dieren zijn getest.

Vegan cosmetica vs. proefdiervrije cosmetica

 Vaak wordt gedacht dat vegan cosmetica dierproef vrij is en visa versa. Dit is niet juist. Het zijn twee verschillende dingen. Cosmetica is vegan als het geen dierlijke ingrediënten bevat. Cosmetica is dierproefvrij als de ingrediënten, grondstoffen en/of eindproduct niet op dieren zijn getest. Het een sluit het ander dus niet uit. Het kan daardoor dus voorkomen dat een cosmetisch product vegan is, maar toch op dieren is getest. Daarmee is zo’n product niet vrij van dierenleed.

Dierproeven voor cosmetica

Al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw wordt onder andere cosmetica op dieren getest om er zeker van te zijn dat zij veilig zijn voor mensen. Sinds 2013 is het in de Europese Unie verboden om cosmetische ingrediënten, grondstoffen en eindproducten te testen op dieren. Helaas heeft dit verbod er niet voor gezorgd dat dierproeven voor cosmetica tot het verleden behoren. Er bestaan namelijk nog steeds tal van merken die niet dierproef vrij zijn.

Dit komt doordat een cosmeticamerk verplicht is om haar producten op dieren te testen wanneer zij haar producten in China wil verkopen. Aangezien China een enorm land is waar veel omzet gehaald kan worden, besluiten helaas veel merken om op dieren te testen.

Deze merken worden desondanks ook in Europa verkocht. In de praktijk is dit mogelijk door een product eerst ongetest in Europa te lanceren en later, nadat het op dieren is getest, ook te lanceren in China. Merken die zich aan dit soort partijken schuldig maken zijn niet proefdiervrij.

Aangezien de vraag naar vegan cosmetica groeit, is het voor cosmeticamerken interessant om hierop in te spelen. Hierdoor kan het voorkomen dat een niet-proefdiervrij cosmeticamerk vegan producten op de markt brengt. Het lijkt dan misschien een diervriendelijk product, maar dat is het niet. Als je het belangrijk vindt dat je cosmetische producten vrij zijn van dierenleed, dan is het goed om dit in gedachten te houden.

Kruidvat Natures huidverzorging: vegan, natuurlijk & proefdiervrij

Kruidvat Natures8 - Waarom vegan cosmetica niet per se vrij is van dierenleed

Gelukkig zijn er een heleboel producten op de markt die vegan én dierproefvrij zijn. Het meest recente voorbeeld van zo’n product is de Natures huidverzorgingslijn van Kruidvat. Deze huidverzorgingslijn is behalve vegan en dierproefvrij ook nog eens natuurlijk. De producten hebben zowel een Natrue als een Vegan certificering, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je met the real deal te maken hebt. Het Natrue certificaat waarborgt dat de producten 100% vrij zijn van synthetische kleur- en geurstoffen, parabenen, siliconenolie of minerale olie. Het keurmerk van de Vegan Society verzekert dat alle producten, en daarvan afgeleide producten die geregistreerd zijn, vrij zijn van dierlijke ingrediënten en dierproeven.

De Kruidvat Natures is er voor drie verschillende huidsoorten. De Anti-age Q10 is voor de ouder wordende huid, de Hydrating is de jongere huid en de Sensitive is voor de gevoelige huid. Verder zijn de producten met prijzen tussen de € 1,79 en € 3,99 ook nog eens goed te betalen! Fijn toch!? In mijn recente review over de huidverzorgingsproducten van de Natures Anti- age Q10 lijn lees je hoe de producten zijn bevallen.

Kruidvat Natures7 - Waarom vegan cosmetica niet per se vrij is van dierenleed

Kruidvat Natures3 - Waarom vegan cosmetica niet per se vrij is van dierenleed

Benieuwd naar de producten uit de Kruidvat Natures lijn? Bekijk je ze op de website van Kruidvat.

Andere vegan en dierproefvrije merken

Als je benieuwd bent naar andere proefdiervrije en vegan merken, dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op Naoki.nl. Zij heeft een zeer uitgebreide lijst met merken die dierproefvrij en vegan zijn.

Wat vind jij ervan dat vegan cosmetica niet altijd proefdiervrij is?

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kruidvat.

 

 

Volg:
Deel deze blog!

6 Reacties

  1. Avatar for Mariëlle 21 juni 2018 / 11:48

    Heel goed artikel!! En de producten van Kruidvat zijn zo tof 🙂

  2. Avatar for Jessica J. 29 juni 2018 / 12:02

    Ik ben zo benieuwd naar deze lijn! Duidelijk artikel, Hailey. 🙂

  3. Avatar for Geanne | Sweet Suzie 10 juli 2018 / 11:19

    Het was iets waar ik in mijn achterhoofd wel van af wist maar toch niet helemaal volledig van op de hoogte was. Ik koop enkel vegan cosmetica en zover ik weet ook alleen van merken die niet op dieren testen. De grote fabrikanten die in China testen vermijd ik sowieso. Het is alleen wel heel verwarrend voor mensen die hier niet van op de hoogte zijn, zij denken een volledig dierenleed-vrij product te kopen.

    • Avatar for Hailey 31 juli 2018 / 14:08

      Ja, absoluut! Het is ontzettend misleiden en zou naar mijn mening eigenlijk niet moeten kunnen! Het is jammer dat het niet algemeen bekend is dat cosmeticamerken op deze manier handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *