Follow my blog with Bloglovin

Het verschil tussen vegetarische, vegan en proefdiervrije cosmetica

vegan, proefdiervrije en vegetarische cosmetica

vegan proefdiervrije en vegetarische cosmetica - Het verschil tussen vegetarische, vegan en proefdiervrije cosmetica

Een aantal maanden geleden schreef ik een artikel over proefdiervrije make-up (lees hier). In dit artikel legde ik aan je uit dat cosmetica die worden verkocht in China niet proefdiervrij zijn. Als merken in China willen verkopen zijn ze namelijk verplicht om hun producten op dieren te testen. Merken zoals L’Oreal, MAC en Maybelline zijn voorbeelden van zulke merken. Als jij met je cosmetische aankopen niet wilt bijdragen aan dierenleed, dan is het dus verstandig om dit soort merken te vermijden.

Maar wist je dat niet alle proefdiervrije make-up ook per definitie vrij is van dierenleed? Ook in proefdiervrije cosmetica kunnen ingrediënten zitten die afkomstig zijn van dode dieren. Zonder dat je het weet kan het dus zo zijn dat de proefdiervrije producten die je koopt, helemaal niet vrij zijn van dierenleed! Ai…

Gelukkig is er ook hiervoor een oplossing, namelijk vegetarische en veganistische cosmetica. Ik leg je in dit artikel het verschil uit.

Dierlijke ingrediënten in cosmetica

 

Als het gaat om dierlijke ingrediënten die verwerkt zijn in cosmetica, dan kan er een onderscheid worden gemaakt tussen ingrediënten die wel en niet zijn verkregen uit dode dieren. Ingrediënten zoals honing, bijenwas en melk zijn voorbeelden van ingrediënten die regelmatig voorkomen in cosmetica en waarvoor geen dieren zijn gedood. Ingrediënten zoals karmijn, wat voorkomt in lipstick en keratine wat veel wordt gebruikt in shampoo, zijn bij uitstek ingrediënten die enkel uit dode dieren worden verkregen.

It goes without saying dat cosmetische producten waarin deze ingrediënten zijn verwerkt niet vrij zijn van dierenleed. Bovendien valt het hierbij ook niet uit te sluiten dat de ingrediënten afkomstig zijn van dieren die zijn gestorven in de bio-industrie. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen hoeveel dierenleed daarmee gemoeid gaat, toch?

Als je geen cosmetica wilt gebruiken met bestandsdelen die afkomstig zijn uit dode dieren, dan moet je deze ingrediënten vermijden:

–    Karmijn                                 –    Lanolie

–    Cholesterol                            –    Collagee

–    Elastine                                 –    Talg

–    Stearinezuur                          –    Castoreum / Bevergeil

–    Hyaluronzuur                        –    Melkzuur (soms dierlijk)

–    Propolis                                 –    Cystine

–    Keratine                                –    Glycerol (soms dierlijk)

–    Placenta                                –    Zijde

Vegetarische en vegan make-up

 

Het verschil tussen vegetarische en veganistische make-up is dat vegetarische cosmetica nooit ingrediënten uit dode dieren bevat, maar wel dierlijke ingrediënten zoals melk of honing kan bevatten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn de industrieën waar deze  ingrediënten uit komen, echter niet per se diervriendelijk. Hierdoor staat vegetarische make-up niet per se gelijk aan diervriendelijke make-up.

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw cosmetische producten 100% vrij van dierenleed zijn, dan kan je kiezen voor veganistische cosmetica. Veganistische cosmetica bevat helemaal geen dierlijke ingrediënten, niet uit dode en niet uit levende dieren.

Vegetarische en vegan cosmetica herkennen

 

Gelukkig zijn er een heleboel cosmeticamerken die zowel proefdiervrij zijn als veganistisch zijn. Je kunt er dus nog steeds goed verzorgd bijlopen, zonder dat dieren hiervoor hoeven te lijden! Merken waarbij je 100% dierenleed vrije producten kunt halen zijn onder anderen Biodermal, Lani, Anatomicals en Esse.

Veel vegetarische en veganistische merken zijn vaak te herkennen aan een keurmerk van “The Vegetarian Society” of van “The Vegan Society” op de verpakking.

Mocht je benieuwd zijn naar alle andere merken die vega/vegan zijn, dan raad ik je aan op een kijkje te nemen op naoki.nl. Dit is een zeer betrouwbare website met veel informatie over natuurlijke en proefdiervrije cosmetica.

Wist jij dat niet alle proefdiervrije cosmetica dierenleed vrij is? Let jij erop of je cosmetica vegetarisch of veganistisch is?

Lees ook mijn artikel over schadelijke stoffen in cosmetica,

 

Volg:

2 Reacties

  1. Avatar for Sophie
    Sophie
    21 december 2016 / 09:20

    Bedankt voor het artikel en de uitleg, ik ben het er alleen niet helemaal mee eens zoals je het omschrijft. Je schrijft de zin: Ingrediënten zoals honing, bijenwas en melk zijn voorbeelden van ingrediënten die regelmatig voorkomen in cosmetica en waarvoor geen dieren zijn gedood.
    In de melkindustrie worden ontzettend veel dieren gedood! Voornamelijk de kalfjes die worden geboren zodat de koe melk produceerd maar waar de boer verder niks aan heeft. Zodra de melkproductie van de koe terug loopt en deze zijn voer dus niet meer terug verdiend gaat ook de koe naar de slacht. In de melkindustrie is verschrikkelijk veel diereleed en vaak ook dierenmishandeling.
    Dus de zin: “Als je er zeker van wilt zijn dat jouw cosmetische producten 100% vrij van dierenleed zijn, dan kan je kiezen voor vegetarische of veganistische cosmetica” gaat echt niet op als er bestanddelen van melk in verwerkt zitten want dan is het zeker niet vrij van dierenleed. Dit geld alleen voor de vegan producten, die zijn vrij van dierenleed. Maar als je daar ook kritisch op wil zijn mag daar ook geen palmolie in zitten want daarvoor word heel veel regenwoud en oerbos in de brand gestoken waarbij ontzettend veel dieren levend verbranden. Het is een verschrikkelijke industrie en helaas zijn ook niet alle vegan producten vrij van palmolie. Nogmaals een leuk artikel maar naar mij mening is het om mensen goed te informeren niet kritisch genoeg.

    • Avatar for Hailey 28 december 2016 / 15:16

      Beste Sophie, dankjewel voor je uitgebreide reactie. De zin waarin ik stel dat vegetarische cosmetica vrij is van dierenleed is inderdaad niet correct. Dat heb je goed opgemerkt en dat zal ik aanpassen. Het is inderdaad zo dat er in de melkindustrie veel dierenleed schuilt en dat het een onjuiste gedachte is om te denken dat melk en de daarbijhorende industrie diervriendelijk is. Ik heb er voor gekozen om in dit artikel niet in te gaan op deze misstanden.

      Ook heb ik ervoor gekozen om in dit artikel niet dieper in de te gaan op palmolie. Dit artikel gaat over het verschil tussen vegetarische en vegan make-up. Het komt naar mijn mening de leesbaarheid van een artikel niet ten goede als er allerlei overige zaken bij betrokken worden. Over de onderwerpen die je noemt zal ik in de toekomst aparte artikelen over schrijven.

      Je opmerking over palmolie klopt uiteraard. Zodra ik een artikel schrijf over palmolie, zal naar alle waarschijnlijkheid ook worden genoemd dat dit voorkomt in cosmetica.

      Hartelijke groet,

      Hailey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *