Follow my blog with Bloglovin

Smeer jij graag schadelijke stoffen op je huid?

schadelijke stoffen cosmetica

cosmetics 1367779 1920 - Smeer jij graag schadelijke stoffen op je huid?

Als je de vraag ziet die ik je stel in de kop, dan is jouw antwoord natuurlijk “nee”. Logisch. Maar wist je dat de kans heel groot is dat jij wél “graag” schadelijke stoffen op je huid smeert. In veel van de cosmetische producten die wij dagelijks gebruiken zitten namelijk allerlei chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.

Schadelijke stoffen worden opgenomen 

 

Je huid kan veel stoffen opnemen. Als je huid in contact komt met cosmetische producten, zoals body lotion, kan je huid dus ook de chemische stoffen die in dit product opnemen. Veel van deze stoffen zijn schadelijk voor je lichaam, en komen dus wel in je lichaam terecht!

Uit diverse onderzoeken is zelfs gebleken dat sommige van deze stoffen kankerverwekkend zijn en/of van invloed kunnen hebben op de hormoonhuishouding en de voorplanting.

Soorten schadelijke stoffen

 

Veel van de schadelijke stoffen die terug te vinden zijn in cosmetica, zijn industriële chemische stoffen. Deze kunnen daardoor ook in producten zoals schoonmaakmiddelen gevonden worden. Onze cosmetica bevat veel verschillende schadelijke stoffen, maar de top 5 van meest voorkomende stoffen heb ik voor je op een rijtje gezet.

  1. Parabenen

Parabenen zijn synthetische conserveringsmiddelen die er voor zorgen dat de cosmetische producten langer houdbaar zijn. Dit lijkt een goede toevoeging te zijn, maar dat is niet zo. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat parabenen je hormoonhuishouding verstoren, wat huidproblemen zoals acne veroorzaakt. Verder is aangetoond dat sommige parabenen een snellere huidveroudering kunnen veroorzaak en lijkt er een verband te zijn tussen parabenen en borstkanker. Dit laatste wordt nog onderzocht.Alles bij elkaar is dit voor mij voldoende om voorzichtig te zijn met het gebruik van producten die parabenen bevatten.

Parabenen worden op de verpakking ook wel zo genoemd: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen, propylparaben, butylparaben, BHA en BHT.

  1. Minerale oliën

Minerale oliën zitten in producten zoals huidlotions, gezichtscrème en Labello. Ze zorgen ervoor dat de huid zacht aanvoelt. Anders dan je misschien zou denken zijn minerale oliën niet voedend voor de huid. Ze sluiten de huid juist af, waardoor het niet meer goed kan ademen. Daarnaast onttrekt het vocht aan de huid. Dit kan huidproblemen veroorzaken zoals huidirritatie en puistjes.

Minerale oliën worden op de verpakking ook wel zo genoemd: vaseline, paraffine, microcrystalline wax, ozokerit, ceresin.

  1. Kunstmatige parfums

De meeste cosmetische producten bevatten parfum. Dit maakt een product immers aantrekkelijker om te gebruiken. Helaas worden in veel producten kunstmatige parfums gebruikt. Kunstmatige parfums kunnen de oorzaak zijn van klachten zoals huiduitslag en een geïrriteerde huid.

Kunstmatige parfums wordt op de verpakking ook wel zo genoemd: parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsem peru.

  1. Aluminium

Aluminium wordt veel gebruikt in deodoranten en nagellak. Het zorgt voor een vernauwing van de poriën waardoor er minder zweet uit de poriën kan komen. De oksel absorbeert goed en de aluminium die in deodorant zit wordt via de oksel dus opgenomen in het lichaam. Uit onderzoeken is gebleken dat er een verband bestaat tussen aluminium en de ziekte van Alzheimer.

Aluminium wordt op de verpakking ook wel zo genoemd: aluminium chlorohydraat, aluminiumoxide.

  1. Ftalaten

Ftalaten zijn synthetische stoffen die ervoor zorgen dat een product week wordt en daardoor blijft zitten. Ook stabiliseert het de geur en kleur van cosmetica. Vaak wordt deze stof niet vermeld op de verpakkingen, maar wordt het onder de noemer “parfum” geschaard. Ftalaten zijn in diverse studies in verband gebracht met problemen met de schildklieren en geboortedefecten.t Het kan namelijk invloed hebben op de genitale ontwikkeling van mannen.

Ftalaten worden op de verpakking ook wel zo genoemd: DEH, DHEP, DINP, DEHA, BBP.

Een beetje is toch niet erg?

 

Uiteraard zit in een potje dagcrème niet zo veel van schadelijke stoffen verwerkt dat dit een uitwerking heeft op je gezondheid. Maar als je iedere dag een klein beetje hiervan op je huid smeert en je dit ook combineert met andere producten waar ook een beetje schadelijke stoffen in zitten, wordt het misschien een ander verhaal. Een heleboel beetjes wordt heel veel!

Ik vind dit stof tot nadenken. Een tijdje geleden heb ik besloten om alleen nog producten te willen gebruiken van cosmetica merken die proefdiervrij zijn. Alleen betekent proefdiervrije cosmetica helaas niet dat het ook natuurlijke cosmetica is.

Ik moet je toegeven dat lang niet alle producten die ik gebruik natuurlijk zijn. Hierin heb ik in ieder geval nog wel een slag te maken. Maar ik ben vastberaden om dit ook te gaan doen!

Natuurlijke cosmetica als alternatief

 

Een alternatief voor synthetische cosmetica is natuurlijke cosmetica. Zoals de naam al doet vermoeden bestaan natuurlijke cosmetica uit natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Alle ingrediënten komen direct uit de natuur, zoals kruiden en planten, plantaardige oliën en natuurlijke geur- en kleurstoffen.

Let hierbij wel op wat je koopt! Het gebruik van het woord “natuurlijk” is namelijk niet beschermd, waardoor sommige fabrikanten hun producten natuurlijk noemen omdat ze één natuurlijk ingrediënt hebben toegevoegd.

Merken zoals Dr. Hauschka, Lush en Esse zijn fijne merken die écht natuurlijk zijn.

Meer leren? Kom naar de Natural Beauty Case!

 

Als je meer wilt leren over (natuurlijke) huidverzorging, dan heb je mazzel! De aankomende tijd organiseert Stoerevrouwen.nl namelijk een viertal Natural Beauty Case events waarbij workshops en lezingen worden gegeven over natuurlijke cosmetica. Tijdens dit event wordt jouw geleerd hoe je een natural beauty kunt worden.

De events vinden plaats op de volgende data:

27 juni – Amsterdam

28 juni – Zwolle

29 juni – Utrecht

30 juni – Groningen.

Meer informatie over de events vind je op www.stoerevrouwen.nl

Gebruik jij al natuurlijke cosmetica of gebruik je synthetische make up?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *