Follow my blog with Bloglovin

Must see film: Okja

Recensie Okja

v okja - Must see film: Okja

Denk je eens in. Op je vierde verjaardag kreeg je een supervarken. Je noemde het varken Okja en ze werd je beste vriendin. Jullie waren onafscheidelijk en beleefden de mooiste avonturen met elkaar. Tien jaar later wordt je lieve supervarken bij je weggehaald. Zij was namelijk groot en dik genoeg om geslacht te worden. Zou je dit zo maar laten gebeuren, of zou je er alles aan doen om het leven van je vriend te redden?

Dit is het verhaal van de nieuwste Netflix film Okja. Met knikkende knieën en tranen in mijn ogen heb ik de film bekeken. Wat ik ervan vond en waarom jij de film eigenlijk ook zou moeten zien, vertel ik je graag.

Ik wilde niet kijken 

Als fanatiek Netflixer had ik vorige week al gezien dat de film online was. Ik nam mij echter voor om de film niet te kijken. Het was mij namelijk al duidelijk dat Okja het verhaal vertelt van de dieren in de vleesindustrie. Super goed dat deze film is gemaakt en dat het verhaal wordt verteld, maar ik bekijk het liever niet.

Iedere keer als ik namelijk een film/documentaire zie over het leed in de vleesindustrie, wordt het leven even te zwaar voor mij. Zoveel leed en onrecht, ik kan het niet aan. Om mijzelf zoveel mogelijk in bescherming te nemen, kijk ik zulke films dan ook nauwelijks.

Al gauw werd ik door andere vegans getagd op social media dat ik, als bewuste influencer, de film MOEST zien. Ik heb me laten overtuigen, omdat de boodschap van de film uiteindelijk té belangrijk is om er niet naar te kijken. Nog voordat ik op “play” had gedrukt zat ik al te janken, maar het was het waard.

Het verhaal

De film begint in 2007 bij de lancering van het nieuwste idee van Lucy Mirando, de CEO van een vleescoöperatie. Ze kondigt aan dat ze een supervarken hebben ontdekt in Chili. Dit varken heeft het lekkerste vlees, dat miljoenen mensen zou voeden. En dat ook nog eens met een minimale impact op het milieu. Het klinkt sympathiek, maar in werkelijkheid zijn deze supervarkens genetische gemodificeerd en is hun impact zeker niet zo minimaal als Mirando stelt.

Om het verhaal rondom de supervarkens zo authentiek mogelijk te maken, worden zesentwintig supervarkens op verschillende plekken ter wereld aan boeren gegeven. Aan hen is de taak om het varken groot te brengen tot een groot, vlezig supervarken. Degene die dit het beste doet, wint een prijs. Zo belandt het supervarken Okja bij het Zuid-Koreaanse meisje Mija.

Het verhaal gaat tien jaar later verder. We zien hoe Okja wordt uitgekozen tot het beste supervarken en wordt meegenomen naar New York. Na een groots marketing spektakel waarbij Okja aan het publiek wordt getoond, is ze rijp voor de slacht. Mija laat niet zonder slag of stoot haar beste vriendin eindigen als schouderkarbonade.

Tranen met tuiten

Tijdens de film heb ik een heel pak tissues er doorheen gejaagd. Tranen met tuiten heb ik zitten janken. De film maakt het goed duidelijk hoe er in de vleesindustrie om wordt gegaan met dieren en met de consument.

De consument krijgt lang niet altijd de waarheid te horen over de herkomst van het vlees dat ze eet (spoiler alert: er waren meer dan 26 supervarkens en die zagen er allemaal lang niet zo mooi en gezond uit als Okja). 

Dieren worden niet gezien als wezens met emoties en gevoel, maar als dingen. Zonder enige vorm van compassie dienen zij te eindigen op ons bord. Ze leiden een ellendig leven, gevuld met angst, mishandeling en ziektes. Maar net als jij en ik willen alle dieren ook een fijn en onbezorgd leven. Het verhaalt van Okja, en daarmee van alle dieren in de vleesindustrie, raakt mij midden in mijn hart. Ik ben eigenlijk nog steeds herstellende van alle emoties.

Conclusie

Door het verhaal van de dieren uit de vleesindustrie te vertellen middels een schattig animatiedier zoals Okja, hopen de makers de kijker tot het inzicht te brengen dat het ook anders kan. Wil je dat Okja wordt gered, dan wil je ook dat de dieren uit de vleesindustrie worden gered.

Of je nu wel of geen vleeseter bent, het is onmogelijk om niet mee te leven met Okja en Mija. Bekijk dan ook de film en beoordeel zelf. Raakt de film je, mooi zo! Wellicht kun je dan er voor kiezen om (nog) iets vaker te kiezen voor eten zonder dierenleed. Zo geef je dieren zoals Okja een stem en begint een diervriendelijkere toekomst, vandaag nog, bij jou.

Ga dat zien! 

Okja is alleen te zien op Netflix. Heb je geen Netflix? Het is ook mogelijk om prepaid Netflix te kijken. 

Heb jij Okja gezien? Wat vond je ervan?

 

 

Volg:
Deel deze blog!

10 Reacties

  1. Avatar for Jenn 7 juli 2017 / 08:09

    Ik heb hem nog niet gezien, maar was wel van plan om hem nog te gaan kijken.

    • Avatar for Hailey 10 juli 2017 / 17:31

      Het is wel echt een mooie film! Mocht je de kans hebben om te kijken, zeker doen!

  2. Avatar for Jessica J. 7 juli 2017 / 14:37

    Oh boy, die trailer alleen al. Lijkt me een film waar je als al dan niet sporadische vleeseter een ontzettend wrang gevoel van krijgt. Ik ga hem zeker kijken. Tilda Swinton is trouwens een van m’n lievelingsactrices. 🙂

    • Avatar for Hailey 10 juli 2017 / 17:32

      Ja, ik vind het echt een goede film, met een duidelijke aansprekende boodschap! Ben je inmiddels al in de gelegenheid geweest om te kijken? Wat leuk dat Tilda Swinton je favoriete actrice is! Zij is ook echt super goed, dus ik snap je wel!

  3. Avatar for Debby 8 juli 2017 / 08:59

    IK KRIJG AL TRANEN ALS IK DIT LEES :’D. Moet hem ook maar ’s kijken.

    • Avatar for Hailey 10 juli 2017 / 17:33

      Oh, Debby… Ik vond het zo’n tranentrekker! Maar wel enorm goed! Ben je al in de gelegenheid geweest om te kijken? Liefs!

    • Avatar for Hailey 10 juli 2017 / 17:34

      Oh, Debby… Ik vond het zo’n tranentrekker! Maar wel enorm goed! Ben je al in de gelegenheid geweest om te kijken?

    • Avatar for Mille Pagine 8 juli 2017 / 22:47

      Zodanig dat ik er meteen een blogje aan heb gewijd. Ik heb je in een linkje genoemd!

      • Avatar for Hailey 10 juli 2017 / 17:40

        Wow! Wat heb je een ontzettend mooi artikel geschreven! Zo treffend en herkenbaar! Niet gezien willen worden als de moeilijke eter, maar als de gezellige vriendin. Toch lijkt dat erg moeilijk. Hopelijk zorgen films zoals Okja ervoor dat steeds meer mensen zich bewust worden van wat zich afspeelt en draagt dit bij tot nog meer vega(n)’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *