Follow my blog with Bloglovin

Kleding gemaakt van hennep

kleding van hennep

industrial hemp 973459 1280 1024x742 - Kleding gemaakt van hennep

Het is alweer bijna een jaar geleden sinds ik besloot om over te stappen op eerlijke kleding. Zoals ik je in deze blog vertelde, zijn er verschillende manieren om te bepalen of de kleding die je draagt eerlijk is. Eén van de manieren is door kleding te dragen die is gemaakt van eerlijke materialen. Dit zijn materialen die een zo klein mogelijke impact hebben op mens, aarde, en dier.

Een interessant eerlijk materiaal is hennep. Voordat ik mij bezighield met eerlijke kleding heb ik er nooit heel bewust bij stilgestaan dat je meer kunt doen met hennep behalve het oproken. Bizar eigenlijk, want ik het eerste jaar van mijn studie heb ik nog wel een bezoekje gebracht aan het hennepmuseum in Amsterdam!

Anyways, van hennep kan je heel goed kleding maken en dat is nog duurzaam ook! Waarom dat zo is en alle andere feitjes over hennep vertel ik je in deze post!

Een ander woord voor wiet?

Mijn eerste associatie met hennep is dat het een softdrug is. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben met deze associatie. Maar wist je dat er ruim 41 verschillende soorten hennep bestaan? De meeste van deze hennepplanten zijn niet geschikt voor de productie van softdrugs. Daarvoor moet de plant namelijk minimaal 2% van de psychoactieve stof THC bevatten. Om dit percentage aan THC te behalen, dient hennep op een speciale manier te worden verbouwd. Aangezien “gewone” hennepplanten niet meer 0,2% THC bevatten, worden deze niet gebruikt in de productie van drugs.

De geschiedenis van hennep

Hennep is een veelzijdig product. Je kunt er veel verschillende producten van maken zoals touw, papier, voedsel, isolatiemateriaal en kleding. Vooral in China wordt hennep al duizenden jaren gebruikt als grondstof voor onder andere deze producten.

Als gevolg van de bestemming die hennep vaak kreeg (softdrugs), werd het in 1937 in veel landen verboden om hennep te verbouwen. Hennep verloor hierdoor snel haar populariteit en verdween uit het modebeeld.

Sinds de jaren ’90 is het in de meeste landen weer toegestaan om commerciële hennep te verbouwen. Hierdoor wordt hennep weer steeds vaker gebruikt bij de productie van alledaagse benodigdheden. Aangezien hennep een duurzaam materiaal is, groeit haar populariteit als textielsoort ook en wordt het steeds vaker gebruikt bij de productie van kleding.

Hennep als duurzaam textielsoort

Net als bamboe is hennep van zichzelf een duurzame plant. Hennep heeft weinig water nodig om te kunnen groeien en groeit zonder enige toevoeging van bijvoorbeeld kunstmest heel snel. Het is namelijk binnen 3 á 4 maanden oogst klaar. Een groot voordeel hiervan is dat hennep in sommige gebieden meerdere malen per jaar kan worden geoogst.

Daarnaast heeft hennep van nature een antibacteriële werking, waardoor het niet wordt aangevallen door insecten, bacteriën en schimmels. Er zijn dus geen pesticiden nodig om hennep gezond te laten groeien. Dit maakt dat het verbouwen van hennep minder belastend is voor het milieu.

Verder zijn de wortels van de hennepplant lang. Hierdoor kan hennep uitermate goed op verschillende soorten bodems groeien en is een bijkomstig effect en dat het bodemerosie tegengaat.

Verwerking van hennep tot textiel 

Er zijn twee verwerkingsmethodes waarmee van hennep een textiel kan worden gemaakt: de traditionele en moderne verwerkingsmethode.

Bij de traditionele verwerkingsmethode wordt de hennep vochtig gemaakt en laat men de natte hennep rotten op het land totdat het zacht is geworden. Na verloop van tijd is de hennep zacht en kunnen de vezels makkelijk los getrokken worden, waarna bewerking mogelijk is.

Bij de moderne verwerkingstechniek worden de vezels losgeweekt in een chemisch bad met enzymen. Hierdoor ontstaat een “pap” waarvan garen gesponnen worden. Van deze garen kan vervolgens stof worden geweven. Als de chemicaliën die worden gebruikt voor het verwerkingsproces, in de natuur terecht komen, dan kan dit schadelijk zijn voor mens, natuur en dier. Dit doet afbreuk aan de duurzaamheid van hennep. Gelukkig is men hard bezig met de ontwikkelingen om dit proces te verduurzamen.

Beide verwerkingsmethodes gebruiken veel water. Dit maakt dat de productie ook minder duurzaam. Desalniettemin ben ik wel van mening dat hennep een duurzaam materiaal is. Een productiemethode die 100% duurzaam is, bestaat helaas nog niet. Ondanks dat er chemicaliën en veel water wordt gebruikt bij de productie van een henneptextiel, zijn er ook veel voordelen aan hennep, die naar mijn mening opwegen tegen deze nadelen.

Voordelen van kleding van hennep

Laat ik de voordelen van hennep kort voor je op een rij zetten:

  • Het groeit snel
  • Henneptextiel is zeer sterk en slijt daardoor minder snel.
  • Het is zacht, kreukt niet snel en neemt vocht op.
  • Door de antibacteriële eigenschap gaat hennep minder snel naar zweet ruiken.
Hennepkleding kopen

Zelf ben ik nog niet in het bezit van een kledingstuk dat is gemaakt van hennep, maar het staat wel hoog op mijn verlanglijst. Mocht jezelf ook benieuwd zijn naar hennepkleding, dan kan je kijken naar kleding van Hoodlamp, Kings of Indigo, Uprise en Nomads Hempwear.

Heb jij al kleding van hennep in je kast hangen?

 

Volg:

4 Reacties

  1. Avatar for Aurély
    Aurély
    10 januari 2017 / 09:26

    Sinds 2015 heb ik ook besloten om duurzamere kleren te kopen, dat is wanneer ik voor het eerst Hennep kleren kocht. En ik grote fan uiteraard !

    • Avatar for Hailey 12 januari 2017 / 16:56

      Wat leuk om te horen! Van welk merk heb jij hennepkleding?

    • Avatar for Hailey
      Hailey
      Auteur
      2 april 2020 / 13:18

      Ja! Helemaal mee eens! Zo innovatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *