Follow my blog with Bloglovin

Hoe blij is jouw ei?

Ei, blij ei, eiwijzer, eicode

Hoe blij is jouw ei - Hoe blij is jouw ei?

Eet jij wel eens een eitje? Eet je dan scharrel, vrije uitloop of biologisch ei? Weet je wat het verschil is tussen deze soorten eieren? Voordat ik vegetariër werd lette ik er niet bewust op. Ik dacht dat een scharrelei sowieso afkomstig was van een kip met een goed leven, want anders dan zou het geen scharrelei heten. Ik kocht dus altijd dit type eieren. Toen ik mij ging verdiepen in het leven van de legkip kwam ik er achter dat de term “scharrelei” helemaal niet betekent dat de kip een goed leven heeft. Sterker nog, de scharrelkip heeft bijna geen ruimte om te scharrelen.

Ik vond het erg vervelend om er achter te komen dat ik lang een verkeerd beeld had over de welzijn van de kip. Misschien vind jij het ook wel belangrijk dat de eieren die je eet, afkomstig zijn van een blije kip. Daarom leg ik je vandaag uit hoe jij erachter kan komen of je een blij ei te maken hebt.

Tip: mocht je denken “poeh, dat is een lange blog”, onderaan staat een handig overzicht. Check die in ieder geval!

De eicode

 

Op alle eieren staat een code. Zie op de foto hieronder.

Behalve dat deze code je vertelt uit welk land het ei komt en van welke kippenhouderij, vertelt deze code je ook onder welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Het eerste getal van de code geeft namelijk aan hoe de kip was gehuisvest. Daarbij geldt, hoe hoger het eerste getal, hoe slechter het leven van de kip.

Code 3: Kooieieren

 

Dit zijn de zeer dieronvriendelijke eieren. Kooikippen leven in kleine hokken. Traditionele legbatterij eieren zijn verboden in Europa, maar kooieieren zijn de “next worst thing”. Kooikippen wonen in verrijkte hokken, wat betekent dat een aantal kippen bij elkaar in een hok zitten. De kippen hebben geen ruimte om rond te lopen of hun vleugels te spreiden. Kooikippen worden per 18 op 1m2 gehouden. Dit komt neer op net iets meer dan één A4tje per kip.

Met zoveel kippen in een kleine ruimte, kunnen er snel ziektes ontstaan. Om dit te voorkomen wordt in het voedsel van de kippen antibiotica. Aangezien er geen eisen worden gesteld aan het voer van de kippen, is dit toegestaan. De kans bestaat echter dat jij ook antibiotica binnen krijgt als je eieren van deze kippen eet. Dit kan tot gevolg hebben dat jij resistent wordt voor antibiotica, wat erg gevaarlijk kan zijn.

Eieren van kooikippen worden doorgaans in Nederland niet verkocht. Wel zitten zulke eieren regelmatig verwerkt in Nederlandse producten zoals koekjes en mayonaise.

Code 2: Scharreleieren

 

Deze term vind ik nog al misleidend. Zoals ik in mijn inleiding al zei, heb ik best lang gedacht dat scharrelkippen voldoende ruimte hebben om rond te loop. De naam impliceert dat immers. Het tegendeel is helaas waar.

Een scharrelkip komt namelijk nooit buiten. De scharrelkip loopt los in een stal met duizenden andere kippen. Hier leven 12 scharrelkippen leven op 1m2. Omgerekend heeft een scharrelkip ongeveer twee A4tjes aan leefruimte. Nog steeds niet heel erg ruim dus.

In het voer is meestal antibiotica verwerkt. Een deel van de snavel van deze kippen wordt weggebrand, om pikken te voorkomen.

Code 1: Vrije uitloopeieren

 

Dit zijn eieren van al wat blijere kippen. Deze kippen worden wel in een stal gehouden, maar zij hebben de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Binnen leven  9 kippen op 1 m2. Buiten moet er per kip minimaal 4m2 beschikbaar zijn om rond te lopen. Dit is dus al een stuk beter dan bij kooi- en scharrelkippen.

Het kan bij scharrelkippen wel voorkomen dat een deel van hun snavel wordt weggebrand. In hun voedsel zit vaak ook antibiotica, wat dus ook in hun eieren kan zitten.

Code 0: Biologische eieren

 

Biologische kippen zijn het blijst. Biologische kippen worden ook gehouden bij een stal, waar zij per 6 op 1m2 worden gehouden. Buiten moet er minimaal 4m2 per kip beschikbaar zijn.

Een ander voordeel voor de biologische kip is dat deze kippen ook een gezond leven leiden. Ze eten uitsluitend onbewerkte biologische graan- en grassoorten. Antibiotica, hormonen of andere producten die ervoor zorgen dat de gezondheid van de kip worden gemanipuleerd worden niet verwerkt in het voedsel. Hierdoor is het ei van de biologische kip ook het meest gezond voor jou als eter. De snavels van biologische kippen worden niet gekapt of  weggebrand, dus dat is erg fijn voor de kip!

Het “ei-verzicht”

 

Het leek me handig om al deze informatie op een r(ei)(ij)tje te zetten:

Code 0: Biologische eieren Code 1: Vrije uitloopeieren
·         Worden bij een stal gehouden

·         Ruimte binnen: 1m2 per 6 kippen

·         Ruimte buiten: min. 4m2 per kip

·         Eten biologische & onbewerkt voer

·         Geen antibiotica, hormonen etc.

·         Snavel worden niet verminkt.

= een blij ei

·         Worden bij een stal gehouden

·         Ruimte binnen: 1m2 per 9 kippen

·         Ruimte buiten: min. 4m2 per kip

·         Voer bevat antibiotica

·         Snavel wordt deels weggebrand

 

= een redelijk blij ei

Code 2: Scharreleieren Code 3: kooieieren
·         Worden gehouden in een stal

·         Komen nooit buiten.

·         Ruimte: 1m2 per 12 kippen

·         Heeft twee A4tjes aan beweegruimte

·         Voer bevat antibiotica.

·         Snavel wordt deels weggebrand

= niet een blij ei

·         Worden gehouden in een stal

·         Komen nooit buiten.

·         Ruimte: 1m2 per 18 kippen

·         Heeft één A4tje aan beweegruimte

·         Voer bevat antibiotica.

·         Snavel wordt deels afgeknipt.

= zeker geen blij ei

Hoe blij is jouw ei2 - Hoe blij is jouw ei?
Kies je ei!

 

Nu je dit weet kan je bewust kiezen voor wat voor een soort ei je wilt eten. Laat je dus niet misleiden door de namen of sterren op de verpakkingen, maar kijk naar de code op het ei. Dan weet je ten minste wat je in huis haalt.

Wist jij al dat je op de eicode kunt letten of is dit nieuwe informatie voor je? Voor welk ei kies jij? Laat het mij weten!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *