Follow my blog with Bloglovin

Groen bankieren

Groen bankieren

cashbox 1642989 1280 - Groen bankieren

Afgelopen december deelde ik vijf groene goede voornemens met je. In dit artikel gaf ik onder andere als tip om over te stappen naar een groene bank. Daar beloofde ik snel iets meer over te vertellen. Inmiddels begint 2016 alweer op z’n eind te lopen, maar dat artikel over een groen banieren is nog niet verschenen. Tijd om daar iets aan te veranderen!

Waarom is groen bankieren nodig?

De tijd dat je geld bewaarde in een oude sok, ligt al een hele tijd achter ons. Daarom hebben de meeste van ons op zijn minst één bankrekening. Vaak hebben wij naast een gewone rekening ook een spaarrekening. Dan zijn is er ook nog een groepje mensen die naast deze twee rekeningen, andere bankproducten.

Met het geld dat wij op onze bankrekening storten, doen de banken investeringen. Dit kunnen investeringen zijn in de vorm van leningen aan bedrijven en beleggingen in aandelen. Denk hierbij aan een lening aan een ondernemer of de financiering van bijvoorbeeld windmolens. Helaas is het ook zo dat reguliere banken zoals ABN AMRO en de Rabobank ons geld ook investeren in projecten waar je misschien niet zo blij van wordt. Megastallen, wapens en mijnbouw om een paar voorbeelden te noemen.

Het kan dus zomaar zijn dat jij heel hard je best doen om zo eerlijk en groen mogelijk te leven, maar dat jouw zuurverdiende centen worden geïnvesteerd in projecten waar jij principieel tegen bent. Geen een fijn idee, toch?

Eerlijke bankwijzer

Als je wilt weten welke banken wel en niet duurzaam zijn, kun je het beste de Eerlijke Bankenwijzer er op naslaan. Op de Eerlijke Bankwijzer kun je in één oogopslag zien hoe de Nederlandse banken scoren op diverse thema’s zoals mensenrechten, dierenwelzijn en wapens. Ook wordt op de website inzichtelijk gemaakt wat het beleid is van de diverse banken voor de verschillende thema’s. Zo krijg jij als consument meer inzicht over wat banken met jouw geld doen.

Wat in ieder geval interessant is om te weten, is dat uit het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer is gebleken dat Aegon en Delta Loyd het minst duurzaam zijn, de grote banken zoals ING, ABN AMRO en Rabobank scoren middelmatig. De banken ASN en Triodos zijn het meest duurzaam.

Overstappen naar ASN of Triodos

Mocht jij graag willen bankieren bij een duurzame bank, dan kun je dus het beste kiezen voor Triodos of ASN. ASN scoort net iets beter dan Triodos. Vooral op het thema “financiële sector” scoort Triodos beduidend minder. Dit thema ziet op het beleid dat banken voeren omtrent het verstrekken van leningen aan andere banken. Immers, als je hier niet streng op toe ziet kan het zo zijn dat een groene bank zoals Triodos geld leent aan een andere bank die daarmee vervolgens niet duurzame investeringen doet. Dit wordt door de Eerlijke bankwijzer afgestraft met een lagere score.

Wat je een minpunt kunt noemen van ASN is dat het een dochteronderneming is van SNS-bank. Veel mensen zien SNS als een niet duurzame bank, die alsnog foute investeringen doet. Ik denk dat dit argument verwaarloosbaar is. SNS staat namelijk na Triodos op de derde plek in de ranking. Bovendien werkt SNS hard aan het haar verduurzaming, waardoor ik niet van mening ben dat een keuze voor ASN een slecht besluit is.

Ik

Ik heb uiteindelijk voor ASN gekozen. Daarbij heb ik de ranking van de Eerlijke bankwijzer wel laten meewegen. Wat voor mij de doorslag is geweest, is dat ASN meer duurzame maatschappelijke projecten lijkt te steunen dan Triodos. Aangezien ik het ook erg belangrijk vind dat kleine ondernemers worden gesteund in hun slag naar een duurzame wereld, was de keuze voor mij snel gemaakt.

Mocht je trouwens willen overstappen, dan kan dat vrij eenvoudig. Alle banken hebben een overstapservice waarmee al je betalingen moeiteloos over kunnen van de ene naar de andere bank. Deze overstapservice is gratis en daarmee kan je gedurende dertien maanden automatisch betalingen door sturen naar je nieuwe rekening.

Zit jij al bij een groene bank of overweeg jij het om over te stappen?

 

Volg:

2 Reacties

  1. Avatar for Marlieke 4 oktober 2016 / 12:37

    Wat goed dat je hier een artikel aan wijdt!
    Zelf zit ik alweer een aantal jaren bij Triodos. Ik vind ASN en Triodos alletwee goede keuzes. Het is een kleine moeite om van bank te veranderen en je het maakt op de langere termijn zeker een verschil; daar ben ik van overtuigd!

    Liefs,
    Marieke

  2. Avatar for Charissa 4 oktober 2016 / 18:01

    Dank voor deze reminder, wil al heel lang overstappen, maar omdat ik een hypotheek heb is het wat minder makkelijk. Goed bezig!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *