Follow my blog with Bloglovin

Eet een christen vlees?

Eet een christen vlees?

clouds 1834801 1280 - Eet een christen vlees?

Wellicht dat de titel van dit artikel je aandacht heeft getrokken, waardoor je bent komen lezen naar wat ik hierover te zeggen heb. Palace of Bliss is niet een blog waarop christelijke onderwerpen worden besproken en het is ook niet de bedoeling dat dit in de toekomst gaat veranderen. Toch zit al een behoorlijke tijd met een vraag in mij hoofd, die ik maar niet van mij afgeschud krijg. Ik krijg veel vragen over mijn veganistische dieet van christelijke vrienden en kennissen. Dit maakt dat ik vandaag toch de vraag wil stellen: kan een christen vlees eten?

De aanleiding voor dit artikel 

Voor jou als lezer komt deze vraag, misschien wat uit de lucht vallen. Daarom zal ik uitleggen, hoe ik hierop ben gekomen.

In mijn studententijd ben ik lid geweest christelijke studentenvereniging. Hierdoor heb ik veel vrienden en kennissen die christelijk zijn opgevoed. Bij mijn studentenvereniging was ik als (toen nog) vegetariër een behoorlijke vreemde eend in de bijt. Toen ik net vegetariër werd, stuitte ik zelfs op veel onbegrip.

Nadat men gewend was geraakt aan mijn nieuwe dieet, kreeg ik steeds meer vragen over waarom ik vegetariër ben geworden. Tot op de dag van vandaag is dit onveranderd. Helemaal nu ik veganistisch eet.

Wat mij opvalt is dat de christenen die ik spreek, van mening zijn dat ze vlees “mogen” eten omdat dit in de Bijbel niet wordt verboden. Ik hoor vaak argumenten als “de mens heerst over de dieren, dus we mogen ze eten”. Tegelijkertijd spreek ik ook mensen toch twijfelen over hun vleesconsumptie. Voor mij is dit de aanleiding geweest om vandaag samen te kijken naar de vraag: “Eet een christen vlees?”.

Jezus at vlees  

Eerder heb ik een artikel geschreven over of je vegetariër zou moeten zijn als je yoga doet. Daar waar er uit de yogafilosofie duidelijke argumenten volgen om vegetarisch of veganistisch te eten, vind je in de bijbel zulke argumenten minder.

Sterker nog, het belangrijkste personage uit de Bijbel, Jezus, at vlees. Voor veel christenen is dat een argument om onverminderd vlees te blijven eten. Ik vraag me toch af of vleesconsumptie daadwerkelijk past bij een christelijke levensstijl.

Waarom zou de liefde van God zich alleen beperken tot de mens?

Ik denk dat de meeste christenen het met mij eens zijn als ik zeg dat God liefde is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in mijn ervaring zijn christenen vriendelijke mensen, die graag helpen en die zoveel mogelijk goed proberen te doen. Dit komt voor een groot deel omdat God dit van hen vraagt. God heeft de mens lief. Daarom gedraagt hij zich als een goede burger.

Maar waarom zou de liefde van God zich beperken tot de mens? Waarom zou je het als christen alleen maar erg hoeven vinden als mensen honger lijden in Afrika, maar mag je blind zijn voor het leed van een dier?

Dieren voelen ook pijn en blijdschap. Voordat een dier sterft in een slachthuis, schreeuwt deze het ook uit. Net als wat een mens in nood ook zou doen. Als een dier wordt geslacht, dan vloeit er ook bloed. Hetzelfde zou gebeuren bij een mens. Waarom is dat minder erg?

Als we geloven dat God de mens, aarde en dier heeft geschapen, zou hij dan ook niet willen dat het met dieren goed gaat? Vindt God het prima, dat er megastallen zijn en miljoenen dieren leven in angst en pijn?

In de Tuin van Eden

Als je kijkt naar het eerste hoofdstuk van het eerste boek uit de Bijbel, Genesis, dan lees je dat in het oorspronkelijke plan van God, toen de mens nog leefde in het Tuin van Eden geen ruimte was voor de dood. Alles en iedereen zou eeuwig leven. Dit plan had ook betrekking op de dieren. Als zowel mens als dier eigenlijk het eeuwige leven hadden moeten hebben, zou je dan niet kunnen stellen dat mensen eigenlijk geen dieren horen te eten?

De Tuin van Eden verdween. Er is ellende en misère op de aarde, maar veel christenen doen toch hun best om het goede te doen: dat wat God oorspronkelijk had bedoeld. Als je de intentie hebt om goed te doen, past het opeten van dode dieren daar dan wel bij?

Goed zijn voor de aarde

Mede doordat God de mens de opdracht heeft gegeven om goed om te gaan met de aarde, hebben veel christenen oog voor het milieu. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het verkiezingsprogramma van de Christen Unie, dan zie je dat veel belangrijke punten uit hun partijprogramma betrekking heeft op duurzaamheid. De relatie tussen duurzaamheid en dieren wordt echter minder groot. Maar goed om gaan met de aarde, dat hoort eigenlijk ook een andere omgang dieren aangezien de vleesindustrie enorm belastend is het milieu.

De mens heerst over de dieren 

Zoals ik eerder al aanhaalde, is het argument dat de mens heerst over de dieren, één die ik vaak hoor. Dit staat inderdaad in de Bijbel. Maar een paar verzen verderop staat ook dat God in de Tuin van Eden planten en vluchten heeft gegeven om te eten. Geen dieren.

En zelfs als dat er niet had gestaan, dan betekent heersen over de dieren toch niet per se dat je ze moet opeten? Het kan toch ook betekenen dat je voor ze moet zorgen en goed voor ze moet zijn?

We houden ook geen slaven meer 

In de tijd van de Bijbel vond men het ook normaal om slaven te houden. Inmiddels zijn we het met zijn allen erover eens dat dit niet oké is. Jezus spreekt er wel over dat je goed met je slaven om moet gaan. Slavernij was normaal in de cultuur van toen. Het houden van slaven an sich is nooit veroordeeld door Jezus. Ik vind dat we deze redenatie door kunnen trekken naar vleesconsumptie. Paste vleesconsumptie ook niet meer in die tijd? Zou Jezus, als Hij nu zou leven, nog steeds vlees eten?

Hoe kijk jij naar vleesconsumptie met betrekking een Christelijke levensstijl?

 

Volg:

17 Reacties

  1. Avatar for Jenn 17 april 2017 / 12:32

    Mooi stuk. Het is één van mijn argumenten om zelf steeds meer vegetarisch te eten. Niet de meest zwaarwegende, en ik heb hem ook nog niet eerder benoemd, maar in mijn achterhoofd speelt hij wel degelijk mee. Ik ben opgevoed met vlees, en alle argumenten voor ken ik wel. Ja, Jezus at vlees, maar in die tijd was vlees volgens mij nog een luxe, en geen standaard onderdeel van de maaltijd wat door massaslachting tot stand gekomen is.
    Ben overigens geen ‘standaard’ christen, ik hang niet zo aan de kerk en aan alle regels die er in de loop der jaren bij gekomen zijn. Wat ik hier schrijf is dus ook puur vanuit míjn gevoel als christen. Ik geloof dan ook wel dat het mag, ik vind het ook niet aan mij om over te oordelen. Maar ik kan hee voor mezelf niet zo goed meer veranderen. Heersen over de dieren, door ze te doden? heersen is niet overheersen. Volgens mij zijn we hier om voor de schepping te zorgen, niet om het om zeep te helpen. En vlees eten past daar in mijn ogen steeds minder bij.
    Dus mijn antwoord op de vraag of je als christen vlees mag eten: van mij wel. Als je daar achter staat en je voelt je er goed bij ben ik de laatste die er iemand op zal veroordelen. Maar voor mij rijmt het steeds minder met elkaar.

    • Avatar for Hailey 21 april 2017 / 21:09

      Mooi gezegd, Jenn! En je hebt gelijk. Het is niet aan een ander te oordelen over wat wel of niet mag. Uiteindelijk bepaalt iedereen dat voor zichzelf. Ik ben het met je eens dat heersen niet betekent overheersen en dat zorgen voor de aarde, en alles dat daarbij hoort, niet betekent dat je dieren dood. Het is onze mening. Ik hoop alleen dat een aantal mensen die hier anders over denken, zien dat we misschien een punt hebben :-)!

  2. Avatar for Wimma
    Wimma
    17 april 2017 / 15:06

    Ik denk dat het de taak van christenen is om goed voor de aarde te zorgen. Dus vlees uit de bio-industrie hoort daar idd niet bij. In het paradijs gaf God de vruchten van de bomen aan de mens om te eten. Maar na de zondeval gaf hij hen kleren gemaakt van dierenvellen. Ik neem aan dat Hij daarvoor dieren heeft gedood. Onderdeel van de vloek was ook dat de aarde veel minder ging opbrengen. Misschien dat mensen daarom dieren gingen eten, om toch makkelijker aan voedingsstoffen te komen? Dus, ja, vlees eten was lag niet in het oorspronkelijke plan. Wel in plan B, denk ik, zolang we het verantwoord doen.

    • Avatar for Hailey 21 april 2017 / 21:12

      Interessant om te lezen hoe jij dit interpreteert, Wimma! Dankjewel voor je reactie!

  3. Avatar for Geertruurzaam 17 april 2017 / 16:29

    Interessante overweging.
    Ik ben zelf niet Christelijk opgevoed, maar ben behoorlijk goed op de hoogte van de inhoud van de Bijbel. Persoonlijk denk ik dat het gelezen moet worden als kind van zijn tijd, dus met de toen heersende cultuur. Je voorbeeld van de slavernij vind ik een goed voorbeeld daarvan. Het eten van vlees was, denk ik, niet vergelijkbaar met het eten van vlees nu. De tijden zijn veranderd, de bevolking is gegroeid, de kennis over plantaardig eten is toegenomen en voornamelijk de vleesindustrie is totaal anders geworden.
    De waarden van toen toepassen op de situatie van nu lijkt mij een logische beleving van het Christendom.

    • Avatar for Hailey 21 april 2017 / 21:18

      Goed punt, Geertrui! Dat is ook een uitleg die men eraan kan geven. Het blijft alleen wel zo dat men dan nog steeds een dier moeten doden om het op te kunnen eten. Ook als dit niet zo vaak wordt gedaan, moet een ander levend wezen sterven. Ik vraag me af in hoeverre dit passend is. In de nieuwe tijd maar ook in de oude tijd.

  4. Avatar for Marloes
    Marloes
    17 april 2017 / 20:39

    Interessant om te lezen! Als christen ben ik veel bezig met duurzaamheid en minder vlees en vis eten hoort daar absoluut bij. Toch stuit ik vaak tegen weerstand en onbegrip in mijn omgeving, juist van christenen. Dat vind ik best lastig, omdat ik ervan overtuigd ben dat God wil dat we bewust leven en voor de aarde zorgen, zoals je noemt. Persoonlijk vind ik dat het onbeperkt eten van vlees en vis, niet strookt met een christelijke manier van leven, door de manier waarop vlees wordt ‘geproduceerd’, de mate waarin en de effecten van deze industrie.
    Goed dat je hier aandacht aan besteed!

    • Avatar for Hailey 21 april 2017 / 21:23

      Dankjewel voor je reactie, Marloes! Jammer om te lezen dat jij ook veel weerstand ervaart van christenen. Gelukkig laat jij je er niet door ontmoedigen en blijf je je eigen gedrag toetsen aan dat wat jij belangrijk vindt! Heel knap! Ga zo door!

  5. Avatar for Lidia 18 april 2017 / 10:19

    Mooi geschreven Haily! Ik ben zelf ook gelovig en daar veel mee bezig. Ik loop tegen precies hetzelfde aan als jij met mijn vrienden. Niet alleen met vlees, maar ook met eerlijke kleding en duurzame lifestyle. Volgens mij is het veel te simpel gezegd, Jezus at ook vlees dus ik kan het ook. Ik kan me zo voorstellen dat als hij in deze tijd zou rondlopen dat hij vegetariër zou zijn. Anyway ik ben geen heilige, want ik eet ook nog af en toe (alleen biologisch) vlees. Voornamelijk om dat mijn kinderen anders te weinig eiwitten binnen krijgen. Ze zijn nogal kieskeurig op eten en willen niet zo aan de bonen en plantaardige eiwitten;-P.

    • Avatar for Hailey 21 april 2017 / 21:27

      Dankjewel, Lidia! Toch wel interessant om te lezen dat ik niet de enige ben die op weerstand stuit bij (christelijke) vrienden! Ik hoop in ieder geval dat Jezus geen vlees zou eten als hij nu op aarde zou leven. Hoe dan ook, heel goed om te horen dat jij er actief mee bezig bent! Ga zo door!

  6. Avatar for Jessica J. 18 april 2017 / 14:06

    Ik ben zelf niet gelovig, maar vond dit artikel wel erg interessant om te lezen. Een goed punt om even bij stil te staan!

    • Avatar for Hailey 21 april 2017 / 21:29

      Dankjewel, Jessica! Leuk om te horen dat je het artikel interessant vindt! ❤

  7. Avatar for Wilke
    Wilke
    19 april 2017 / 21:59

    Interessant stuk! Ik vind het verhaal van Daniël altijd een mooi voorbeeld. Aan het Babylonische hof wilde hij zich aan de joodse reinheidsvoorschriften houden en kon dus geen vlees eten. Hij at tien dagen alleen groente en water. Na tien dagen zag hij er gezonder en beter doorvoed uit dan alle andere mannen!

    • Avatar for Hailey 21 april 2017 / 21:30

      Wow! Dat is een heel goed voorbeeld! Dat noemen we plant power! Haha! Liefs! ❤

  8. Avatar for Robert Wiering
    Robert Wiering
    19 juni 2021 / 14:41

    Gods intentie, een veganistische wereld, was kristalhelder. Dat de zondeval onheil bracht, kunnen wij niet afwentelen op anderen. Dieren zijn geen dingen, maar worden als willoos ding behandeld. Zij kwalificeren als ‘anderen’. Anderen, die hier voor hún eigen redenen zijn.

    Andere diersoorten zijn hier mét ons en zijn hier net zo min om door ons te worden gebruikt, als vrouwen hier zijn om door mannen te worden gebruikt of zwarte mensen hier zijn om door witte mensen te worden gebruikt.

    Wij kunnen inmiddels floreren zónder ‘dierlijke producten’. Het zou christenen sieren, op te houden met het zoeken naar juiste manieren om verkeerd te doen. Die zijn er niet.

    Daar waar we bij kwetsbare anderen van onze eigen soort nóóit maar dan ook nóóit inzetten op het verbeteren van het misbruik (dan zijn absolutist: misbruik moet stóppen(!!)) zijn we waar het andere diersoorten betreft ineens allesbehalve absolutist en zetten in op met ‘verbeteren’ van het misbruik.

    Dat is nu speciësisme: discriminatie naar diersoort.

    Christenen die de nadrukkelijke wens van hun Schepper vanuit genots-, gemaks- en winstdenken volkomen negeren en de liefdeloosheid van de dierverwerkende industrieën omarmen en welwillend onwetend geld betalen om weerlozen te exploiteren en gruwelijk te laten doden waar de schepping aan kapot gaat…

    Dat zíjn geen christenen. Dat heeft niets van doen met de liefde voor God en de schepping eerst. Niets met rentmeesterschap. Maar alles met het verachten van God.

    En we weten wie dié stroming vertegenwoordigt.

    De halsstarrige en vergoelijkende onchristelijke ik-, comfort-, winst- en genotzoekkende houding van ‘christenen’ is reden ‘de kerk’ de rug toe te keren. Er is geen waarheid in liefdeloosheid.

    Gelijkgestemden kunnen elkaar wereldwijd vinden en op afstand met elkaar een moreel gezien aanzienlijk betere versie van de Kerk vormen:

    een lichaam dat een véél grotere morele circel behelst, een circel die ook de rest van de Schepping nadrukkelijk en liefdevol insluit, in plaats van de Schepping eindeloos te exploiteren ten koste van het regenwoud, de dood van indianen in de Amazone, het basisvoedsel van armen dat van hen gestolen en dat – want meer opbrengend – wereldwijd aan ‘vee’ wordt gevoerd.

    Echte Christenen kijken niet welwillend de andere kant op als ze bij de kassa mensen betalen om dood en destructie op de Schepping los te laten.

    ‘Christenen’. Huichelachtig en ik-gericht als Farizeeërs. ‘Zij hebben hun loon reeds’ lijkt ook hier van toepassing…

    Wat mij betreft hebben zij hun

  9. Avatar for Robert Wiering
    Robert Wiering
    19 juni 2021 / 14:56

    Gods intentie, een veganistische wereld, was kristalhelder. Dat de zondeval onheil bracht, kunnen wij niet afwentelen op anderen. Dieren zijn geen dingen, maar worden als willoos ding behandeld. Zij kwalificeren als ‘anderen’. Anderen, die hier voor hún eigen redenen zijn.

    Andere diersoorten zijn hier mét ons en zijn hier net zo min om door ons te worden gebruikt, als vrouwen hier zijn om door mannen te worden gebruikt of zwarte mensen hier zijn om door witte mensen te worden gebruikt.

    Wij kunnen inmiddels floreren zónder ‘dierlijke producten’. Het zou christenen sieren, op te houden met het zoeken naar juiste manieren om verkeerd te doen. Die zijn er niet.

    Daar waar we bij kwetsbare anderen van onze eigen soort nóóit maar dan ook nóóit inzetten op het verbeteren van het misbruik (dan zijn absolutist: misbruik moet stóppen(!!)) zijn we waar het andere diersoorten betreft ineens allesbehalve absolutist en zetten in op met ‘verbeteren’ van het misbruik.

    Dat is nu speciësisme: discriminatie naar diersoort.

    ‘De wereld is niet van vandaag op morgen veganistisch’ wordt vaak gezegd. Maar de wereld is ook niet van vandaag op morgen vrij van verkrachtingen.

    Iedereen die zich daarom niet achter de oren krabt bij een ‘dierenbescherming’ die sterren uitdeelt voor de min of meerdere mate waarop een dier is misbruikt of voor ‘een goed leven’ voorafgaand aan de nodeloze en gruwelijke moord op oneindig veel dieren in een immense holocaust,

    moet zich afvragen waarom juist walging de boventoon zou voeren als een organisatie inzet op het ‘verbeteren’ van verkrachtingen door op plaatsen waar deze vaak plaatsvinden matrassen en condooms neer te leggen ‘zodat de slachtoffers niet ook nog eens SOA’s, ongewenste zwangerschappen en schrammen en bulten oplopen’.

    ‘Christenen’ die de nadrukkelijke wens van hun Schepper voor een geweldloze Schepping vanuit genots-, gemaks- en winstdenken volkomen negeren en die het oneindige geweld en de liefdeloosheid van de dierverwerkende industrieën omarmen en welwillend onwetend geld betalen om weerlozen te exploiteren en gruwelijk te laten doden waar de schepping aan kapot gaat…

    Dat zíjn geen christenen.

    Dat heeft niets van doen met de liefde voor God en de schepping eerst. Niets met rentmeesterschap. Maar alles met het verachten van God.

    En we weten wie dié stroming vertegenwoordigt.

    De halsstarrige en vergoelijkende onchristelijke ik-, comfort-, winst- en genotzoekkende houding van ‘christenen’ is reden ‘de kerk’ de rug toe te keren. Er is geen waarheid in liefdeloosheid.

    Gelijkgestemden kunnen elkaar wereldwijd vinden en op afstand met elkaar een moreel gezien aanzienlijk betere versie van de Kerk vormen:

    een lichaam dat een véél grotere morele cirkel behelst, een cirkel die ook de rest van de Schepping nadrukkelijk en liefdevol insluit, in plaats van de Schepping eindeloos te exploiteren ten koste van het regenwoud, de dood van indianen in de Amazone, het basisvoedsel van armen dat van hen gestolen en dat – want meer opbrengend – wereldwijd aan ‘vee’ wordt gevoerd.

    Echte Christenen kijken niet welwillend de andere kant op als ze bij de kassa mensen betalen om dood en destructie op de Schepping los te laten.

    ‘Christenen’. Huichelachtig en ik-gericht als Farizeeërs. ‘Zij hebben hun loon reeds’ lijkt ook hier van toepassing…

    De Boodschap is al in ons hart, en ons geweten is ons kompas. Wie twijfelt haalt niet in. Net zo geldt dat wiens geweten twijfelt moet luisteren naar dat geweten. We worden als veganist geboren. Geen kind dat kan kiezen tussen een appel en een konijn zal het konijn opeten.

    Als we ons verplaatsen in de nodeloze slachtoffers, weten we bést wat juist is. Dat negeren past een Christen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *