Follow my blog with Bloglovin

Doorbreek de taboe rondom verslaving

In dit artikel lees je een pleidooi over het doorbreken van het taboe rond verslavingen

Vandaag wil ik het hebben over verslaving. Helaas is dit een onderwerp waar een enorm taboe op rust. Dat terwijl verslaving vaker voorkomt dan je misschien zou denken. Behalve aan alcohol en drugs, kun je namelijk ook verslaafd zijn aan dingen die veel onschuldiger lijken zoals shoppen en social media.

Welke verslaving je ook hebt: verslaafd zijn is not done. Het past niet in het perfecte plaatje en het zegt iets over jou als persoon. Dit stigma zorgt ervoor dat het nóg moeilijker wordt om hulp te zoeken, met een neerwaartse spiraal tot gevolg. Ik vind dat het tijd is dat dit taboe rondom verslaving wordt doorbroken.

Op het randje van een koopverslaving

Voordat ik mij bezighield met fair fashion, was ik een grote shopper. Terugkijkend op mijn gedrag, realiseer ik me nu dat ik op het randje van een koopverslaving stond.

Als kind heb ik weinig luxe gekend. Dit heb ik altijd lastig gevonden. Toen ik eenmaal mijn eerste goed verdienende baan had, ging ik daarom ook all out. Mijn jeugd was mijn excuus om telkens iets nieuws te kopen en mijzelf te verwennen. Ik had het verdiend.

Meerdere malen per week bezorgde de postbode een nieuw pakketje. Ik genoot enorm van webshops uitpluizen, de nieuwste trends vinden en eye catchers bemachtigen. Een groot deel van mijn inkomen ging op aan shoppen. Iedere keer als ik iets nieuws kocht, ging er een rush door mijn lichaam en voelde ik mij extra happy. Nog voordat mijn vorige shop rush was weggeëbd, bestelde ik alweer het volgende.

Ik mis de rush

Gelukkig heb ik op tijd ingezien dat mijn shopgedrag schadelijk was voor mens, aarde en dier. Dit heeft mij voldoende motivatie gegeven om mijn gedrag onder ogen te zien en mijn excessieve shopgedrag een halt toe te roepen. Toch moet ik toegeven dat ik de rush van het shoppen enorm mis. Iedere keer als ik toch iets koop, voel ik weer die rush en daardoor verlang ik vaak naar meer nieuwe aankopen. Die shopverslaving die ik vooralsnog heb weten te onderdrukken, lijkt ergens toch nog op de loer te liggen.

Verslaving is menselijk

Door deze ervaring kan ik het mij indenken dat je gewoontes ontwikkelt die onschuldig beginnen, maar langzaam een verslaving worden. Voor de een is dit alcohol of drugs, voor een ander shoppen, gamen, eten of social media. Een verslaving is eigenlijk iets heel menselijks en het kan een ieder overkomen. Ongeacht je beroep, status of afkomst.

Taboe op verslaving

Wat de verslavingsproblematiek extra gecompliceerd maakt, is het taboe dat er hierop rust. Een verslaving wordt als snel gezien iets waarvoor men zich moet schamen. Een verslaafde wordt gezien als “zwak” of “ongeschikt”. Dus als je hiermee te maken hebt, dan kijk je wel uit om dit toe te geven.

Doorbreek het taboe rondom verslaving

Niemand kiest ervoor om verslaafd te worden. Verslaving is een ziekte. Mensen die hiermee te maken hebben moeten niet veroordeeld, maar juist geholpen worden. Laten wij ophouden met mensen tot “zwak” of “ongeschikt” te bestempelen, alleen omdat hun leven even niet perfect loopt. Denk je in hoe het moet zijn als dit jou of je naasten overkomt. Laten we met compassie kijken naar de mensen om ons heen en hen helpen in plaats van hen te veroordelen.

Door het taboe te doorbreken en het stigma weg te nemen, maken we de weg vrij voor hulp en genezing. En dat verdient iedereen, toch?

Hulp nodig bij verslaving?

Heb jij een verslaving waar je hulp bij kunt gebruiken? Ga daar vandaag nog naar op zoek! Je verdient het om een gelukkig leven vrij van verslaving te leiden. Er zijn in Nederland meerdere organisaties die je hiermee kunnen helpen.

Bij Trubendorffer zijn ze gespecialiseerd in verschillende soorten verslavingen. Bij hen worden de behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Een ander voordeel is dat je voor de behandeling niet opgenomen hoeft te worden. Zo kun je vanuit je vertrouwde omgeving werken aan je nieuwe leven.

Mocht je vragen hebben of extra informatie willen, voel je vrij om mij te mailen via hailey@palaceofbliss.nl. Ik help je graag op weg.

Doorbreek het taboe en vertel: heb jij weleens te maken gehad met verslaving?

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Trubendorffer.

 

Volg:
Deel deze blog!

2 Reacties

  1. Avatar for Mariëlle 12 april 2018 / 08:19

    Goed punt! Een verslaving zit eigenlijk maar in een klein hoekje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *