Follow my blog with Bloglovin

Gastblog || verminder je plastic verbruik!

Plastic verminderen

plastic bottle 606881 640 - Gastblog || verminder je plastic verbruik!

Hi! Laat ik me meteen even voorstellen: ik ben Jessie, 22 jaar en medeorganisator van het Plasticdieet. Sinds anderhalf jaar probeer ik mijn plastic afval te verminderen. Je vraagt je wellicht af wáárom we al anderhalf jaar zonder plastic afval leven? In dit artikel geef ik je graag uitleg én praktische tips om zelf plastic te verminderen. Net als Hailey krijg ik een superpositief gevoel van bewust leven en is het een mind- en lifestyle die ik niet snel meer wil omruilen.

Toen we in 2014 begonnen met een zero waste lifestyle (en het zero waste blog Emma + John) waren we al veel met duurzaamheid bezig; onder andere via onze duurzaamheidsvereniging Opgemärkt.Per toeval zagen we op social media artikelen voorbij komen over zero waste in Amerika en realiseerden we ons dat het een keuze is om veel afval te produceren én dat we daar niet achter stonden. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en kopen we alles zonder plastic: van havermout tot brood en shampoo. We hebben af en toe recyclebare kartonnen of glazen verpakkingen, maar verreweg het meeste kopen we helemaal zero waste in onze eigen zakjes en bakjes. Op ons blog delen we inspiratie en praktische tips over een zero waste lifestyle. Dat gaat natuurlijk verder dan boodschappen doen: ook onze tandenborstel hebben we bijvoorbeeld vervangen (voor een bamboe-exemplaar!), we reizen zo bewust mogelijk, eten vegetarisch, delen film- en boekentips en organiseren projecten en bewustwordingscampagnes om meer mensen aan te haken. Ik word er zó blij van!

Waarom recyclen niet de oplossing is


Wat we het vaakst horen als mensen ontdekken dat we zero waste leven (grappig detail: sommige vrienden weten het niet eens, omdat ik verder gewoon dezelfde persoon ben gebleven en probeer zo min mogelijk te preken) is waarom ik niet gewoon mijn afval scheid. Recycling is toch prima? We weten dat plastic recycling in Nederland relatief hoog is, maar het zorgt wel voor verkeerde aannames bij consumenten. Je kunt niet zeggen dat je geen impact hebt ‘omdat je je plastic recyclet’. Low density polyetylene (LDPE) is onwijs populair als verpakkingsmateriaal, vanwege het feit dat het sterk, maar ook heel flexibel is. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor vriezerzakjes, coatings voor melkpakken, knijpflessen, kabels, opbergdozen en drinkbekertjes. Het is onwijs moeilijk om dit plastic te recyclen.

Plastic recyclen is sowieso helaas niet de oplossing. Ten eerste zijn er veel soorten plastic die niet te vermengen zijn. Ten tweede kan maar een  gedeelte van al  het plastic überhaupt gerecycled worden. Daarvan wordt uiteindelijk maar een heel klein deel daadwerkelijk gerecycled (omdat de scheiding vaak niet goed gaat en de kosten vaak te hoog zijn). Voor meer informatie verwijs ik graag naar dit artikel en dit filmpje van de superinspirerende documentaire Bag It.

Waarom mijn leven niet ineens stommer is


Zero waste klinkt als iets heel erg moeilijks en een erg grote stap. In het begin voelt dat misschien ook zo, omdat je opnieuw moet ontdekken waar je bepaalde spullen (boodschappen, kleding etc.) kunt halen. Toch merk ik inmiddels haast niets meer van de extra moeite: boodschappen doen zonder verpakking is routine geworden en ook alle leuke vintagewinkels weet ik te vinden. Mijn leven is dan ook echt niet saaier geworden! Ik ga nog steeds naar festivals (love it!), op vakantie, draag make-up, ga uit, heb dezelfde vriend als voor mijn lifestyleswitch, ga vaak spontaan ergens uit eten en woon ook in een ‘normaal’ huis. Ik zal niet ontkennen dat er een klein beetje activisme in me is geslopen, maar een saaier of minder easy leven? Nope!

Doe mee met het plasticdieet!


Wil jij ook een maand lang zonder plastic (wegwerp)producten leven? Schrijf je dan in via www.plasticdieet.nl en ontvang allerlei tips, nuttige informatie én heel veel toffe extra’s in je mailbox. Je kunt ieder moment instromen of de tips raadplegen en alles is uiteraard geheel kosteloos.

Het plasticdieet is onderdeel van Plastic Free July, een internationale actie om aandacht te vragen voor het gebruik van single use plastic in ons leven en mensen uit te dagen deze in juli een dag, een week of een maand lang te weigeren. Het begon in 2011 in Australië als lokaal initiatief, maar wordt inmiddels wereldwijd gevolgd. Vorig jaar haalden we de challenge voor het eerst naar Nederland en België. Er deden toen ruim 800 mensen mee aan de uitdaging.

Ik hoop je met het Plasticdieet te enthousiasmeren om bewuster met plastic en afvalgebruik om te gaan. Mocht in de tussentijd toch nog vragen hebben, kijk dan op www.emmajohn.nl of stuur me een berichtje. 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *