Follow my blog with Bloglovin

Recept || vegan Surinaamse nasi

vegan surinaamse nasi

DSC08192 - Recept || vegan Surinaamse nasi

Sinds ik veganistisch eet heb ik al de nodige vegan recepten uitgeprobeerd. Ik heb geproefd en geëxperimenteerd en ben al de nodige pareltjes tegengekomen. Wat ik zelf misschien wel het leukste vind om te doen, is om niet-vegan gerechten toch vegan te krijgen. Daarmee bedoel ik niet kaas of vlees weglaten en that’s it. Nee, ik bedoel ze vegan maken en verrukkelijk maken! Een tijdje geleden dook ik in de keuken met de missie om Surinaamse nasi te “veganizen”. En ik kan je vertellen, het is me gelukt! Het recept presenteer ik vol trots aan je!

Wat heb je nodig? 

DSC08188 - Recept || vegan Surinaamse nasi

Voor de nasi
  • 400 gram rijst
  • 200 gram vegan “kip”stukjes (bijvoorbeeld van de Vegetarische Slager)
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 takjes selderij
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 7 eetlepels ketjap asin (zoete ketjap)
  • 5 eetlepels ketjap manis (Zoete ketjap. Van de toko is het lekkerst!)
  • 100 gram doperwten (uit de vriezer)
  • 100 gram sperziebonen
  • 2 maggieblokjes
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 1/2 kopje water
Voor de tempeh
  • 200 gram tempeh
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ eetlepel liquid smoke
  • 1 eetlepel agave siroop
  • 1 theelepel komijn
  • peper en zout naar smaak
Voor de zure komkommer
  • 200 ml water
  • 4el suiker
  • 250 ml (biologische) azijn
  • 1/2 komkommer
  • snufje zout
Wat ga je doen? 
De zure komkommer
  1. Snijdt de komkommer in stukjes.
  2. Kook het water. Voeg de suiker en het zout toe. Laat het koken tot dat deze zijn opgenomen in het water.
  3. Schenk vervolgens de azijn erbij en roer het geheel.
  4. Doe het azijnwater in een kom en voeg de komkommer toe. Laat dit een tijdje intrekken.
De tempeh
  • Snijdt de tempeh in stukken
  • Meng de ketjap, liquid smoke, agave, komijn, zout en peper in een bakje.
  • Marineer de tempeh in bovengenoemde saus.
  • Voeg de olijfolie toe bak de tempeh tot het knapperig is. 

DSC08178 - Recept || vegan Surinaamse nasi

De nasi
  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Laat deze afkoelen en bewaar het.
  2. Bak de “kip” stukjes knapperig en goudbruin en bewaar ze.
  3. Snijd de selderij in kleine stukjes en bewaar het.
  4. Kook de sperziebonen beetgaar en bewaar ze.
  5. Snijd de ui en pers de knoflook. Doe de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook glazig.
  6. Voeg vervolgens de zoete ketjap, zoute ketjap, gember, peper, 2 maggieblokjes en het water toe. Laat dit drie minuten koken.
  7. Voeg vervolgens de “kip”stukjes toe. Laat deze twee minuten mee sudderen in de saus.
  8. Voeg de doperwten toe en kook deze twee minuten mee.
  9. Voeg vervolgens vier scheppen rijst toe aan de saus. Schep deze goed door de saus, zodat het een bruine kleur krijgt. Zodra de rijst goed op kleur is, schep je weer extra rijst door de saus. Ga zo door totdat alle rijst bruin van kleur is en in door de saus zit.
  10. Voeg de selderij, zure komkommer en tempeh toe.

Eet smakelijk!

Volg:

6 Reacties

  1. Avatar for Jenn 27 juni 2017 / 08:19

    Het ziet er in ieder geval fantastisch uit!

  2. Avatar for Malou | Blonde Blossom 27 juni 2017 / 08:46

    Oh wat ziet dat er heerlijk uit! Ik vind de vegan kip lekkerder dan echte kip, zelfs als non-vega. Dit gerecht zou ik dus echt met alle liefde zo eten! Ik werkte bij een Toko en daar aten we vaak tempeh, echt heel lekker. Malou x

    • Avatar for Hailey 29 juni 2017 / 11:29

      Ja! De vegan kip is inderdaad super lekker! Wat leuk dat je bij een toko werkte! Dat hoor je niet vaak! Ze hebben zoooo veel lekkere dingen bij toko’s! Love them!

  3. Avatar for Mairead
    Mairead
    18 juli 2018 / 05:54

    maggiblokjes are not vegan i just found out recently they contain eggs and milk ….. even the vegetable ones

    • Avatar for Hailey 31 juli 2018 / 14:03

      Then I guess there are several kinds because the ones I use are vegan. I know that for sure. So good to look out for that.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *