Follow my blog with Bloglovin

Een leven zonder kaas

vegan geen kaas

cheese 1887233 1280 726x1024 - Een leven zonder kaas

Zonder enig twijfel is de meest gestelde vraag die ik krijg sinds ik vegan eet of ik kaas niet mis. Deze vraag wordt standaard vervolgd met de opmerking “ik zou nooit vegan kunnen zijn, ik houd veel te veel van kaas”. Zowel de vraag als de opmerking begrijp ik maar al te goed.

Mijn belangrijkste reden om terughoudend te zijn over het veganisme was ook mijn liefde voor kaas. Ik kon het mij niet indenken. Toen ik inmiddels acht jaar geleden vegetariër werd verving ik vlees met kaas. Dit was voor mij logisch, en maakte mijn stap naar het vegetarisme gemakkelijker.

Een leven zonder kaas kon ik mij ook echt niet indenken. Want laten we wel stellen, een rode pasta met humus als vervanger voor kaas, klinkt niet aantrekkelijk. Toch is het mogelijk om te leven zonder kaas. Echt waar!

Kaas is net zo verslavend als morfine? 

Vorig jaar oktober verscheen op het internet het bericht dat kaas net zo verslavend zou zijn als morfine. Onze hersenen zouden hetzelfde op kaas reageren als zij dat doen op drugs. Dit zou komen door de caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in hogere concentratie in kaas zit.

Of deze informatie daadwerkelijk klopt durf ik niet te zeggen. Maar het heeft mij wel aan het denken gezet. Waardoor komt het dat zoveel mensen denken niet te kunnen leven zonder kaas? Is het gewenning, zit het tussen de oren of zijn we allemaal onbewust toch kaasverslaafden? Ik denk dat het een combinatie is van deze drie.

Gewenning

Een groot deel van de kaasverslaving die onder de meesten van ons leeft, komt voor uit gewenning. Het is zo vanzelfsprekend om kaas te eten, dat het haast niet voor te stellen is dat je zonder kaas te leven.

Je komt kaas op allerlei gerechten tegen en het is een makkelijke manier om vlees te vervangen. En daarbij komt ook nog eens de gewoonte die wij Nederlanders hebben om kaas op brood te eten. Dit is zoiets vanzelfsprekends, daar denk je niet meer over na. Natuurlijk eet je kaas op je brood!

Humus en uh.. humus

Mensen zijn gewoontedieren en blijven daarom graag bij dat wat we kennen. Bovendien vraagt het het nodige uitzoekwerk om kaas te vervangen. Daar waar kaas een logisch alternatief is voor vlees, lijkt de logische alternatieven voor kaas schaars.

Wat blijft er nog over als kaas vervalt? Humus en humus? Dat heb ik ook lang gedacht. Deze gedachten gingen bij mij gepaard met een hele hoop weerstand, want iedere dag humus op mijn brood eten, dat leek mij té eentonig.

Dit was tot ik mij realiseerde dat ik ook iedere dag jonge kaas op mijn brood at, maar dat was geen probleem. Terwijl dit even eentonig was als iedere dag humus eten. Ik realiseerde me dat dit vreemd was. En dat ik misschien excuses aan het verzinnen was om mijn eetgewoonten niet nader onder de loep te hoeven nemen.

Mindset 

Minder of geen kaas eten is voor velen een flinke stap. Om die te kunnen nemen is er eerst een verandering nodig in je mindset. Jezelf niet langer meer voorhouden dat je echt niet kunt leven zonder kaas, maar het gewoon eens doen.

Ja, je moet inderdaad een nieuwe wereld induiken als het gaat om broodbeleg of verfraaiing van bijvoorbeeld pizza’s en pasta’s, maar er blijven voldoende alternatieven over die ook lekker zijn. En door al deze beschikbare alternatieven hoef je ook niet iedere dag humus te eten.

Wat mij hielp om de knop om te zetten, was door te weten waar kaas nu daadwerkelijk vandaan komt. Hier kom ik in een latere blogpost op terug. Wellicht kan jij jezelf tot die tijd al wel afvragen waarom jij denkt dat je echt niet zonder kaas zou kunnen. Is dat zo? Waar komen die gedachten vandaan?

Toch misschien een beetje verslaafd?

Toen ik net was gestopt met kaas eten, bleef ik er toch steeds behoefte aan houden. Nadat ik vegetariër werd heb ik nooit echt behoefte gehad om vlees te eten, maar kaas blijft verleidelijk. Het blijft tot op de dag van vandaag mijn naam roepen, terwijl ik het eigenlijk niet meer wil eten. Op zulke momenten voel ik mij toch een beetje die verslaafde die probeert niet in de verleiding te komen.

Helaas ben ik ook weleens zwak en heb ik meer dan eens toegeven aan die verleiding. Nagenoeg alle keren had ik daar vrijwel gelijk weer spijt van. Kaas is niet een diervriendelijk product, dus ik wil dat liever niet eten.

Daarbij kwam ik telkens weer tot de conclusie dat ik kaas lang niet meer zo lekker vond als ik dat ooit eens deed. Het lijkt er dus op dat de smaaksensatie en kaasbeleving verandert naar mate je het minder eet. Dat is iets positiefs, maar dat maakt het schuldgevoel niet per se minder!

Probeer het zelf eens!

Stel nou dat jij zo’n iemand bent die denkt niet te kunnen leven zonder kaas, dan wil ik je graag uitdagen om het eens te proberen. Eet eens twee weken lang geen kaas. Ik beloof je twee dingen: 1. je zult merken dat het niet zo moeilijk is als je denk, en 2. je dat je niet zult steven aan een kaastekort. Echt waar niet!

Ik zal in de komende tijd tips met je delen over hoe jij kaas kunt vervangen. Zo hoop ik je een eindje op weg te helpen.

Neem jij de uitdaging aan? Of ben jij al begonnen om kaas te vervangen? Zo ja, hoe doe jij dat?

Volg:

2 Reacties

  1. Avatar for Claire 16 december 2016 / 21:59

    Goed artikel! Ik vind het ook eng dat kaas zo verslavend is. Het zit overal in en je kan er niet omheen. Het zou mij niet verbazen als het echt verslavend is. Zit er in moedermelk niet ook een verslavende stof waardoor je het als kind blijft drinken? Ik gok maar iets hoor… Kaas is echt zo moeilijk om af te komen!

    • Avatar for Hailey 19 december 2016 / 23:17

      Zou best wel kunnen! Ik weet niet of het daadwerkelijk net zo verslavend is als morfine, maar ik denk wel dat er een kern van waarheid in zit dat het bijdraagt aan de productie van een geluksstofje waardoor het lastig is om kaas te weerstaan. En inderdaad, het zit echt in alles! Dat maakt het een extra grote uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *