Follow my blog with Bloglovin

Hoe eerlijk zijn jouw jeans?

Eerlijke jeans

jeans 792049 1280 1024x682 - Hoe eerlijk zijn jouw jeans?

Jeans zijn misschien wel de populairste kledingstukken ter wereld. Of je nu in Nederland, Amerika, Australië of China bent, jong of oud, jeans vind je in alle culturen en onder alle bevolkingsgroepen. Alleen al in Nederland worden er jaarlijks 15 miljoen jeans verkocht. De gemiddelde Nederlander heeft 5,4 paar jeans in de kast liggen en 95% van de Nederlanders omschrijft zichzelf als een jeans drager. Dat zijn behoorlijke aantallen, nietwaar? Goede kans dat jij op dit moment jeans draagt.

Jeans worden gemaakt van katoen. Wist je dat de katoenteelt de meest vervuilende industrie is van alle textielsoorten? Het zorgt voor water- en grondvervuiling, bodemuitputting en gezondheidsrisico’s. Hierdoor is de productie van jeans en katoen minder natuurlijk dan je in eerste instantie misschien zou denken. Om je een indruk te geven van waar je jeans vandaan komen, heb ik de belangrijkste issues voor je op een rijtje gezet.

Bestrijdingsmiddelen

Op de katoenplantages worden planten gemiddeld twee keer per week bespoten met verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. De ene is om de planten te beschermen tegen schadelijke insecten en de ander is om het plukken van de katoenbolletjes te vergemakkelijken. Nadat de katoenbollen zijn geoogst, wordt de grond bestrooid met kunstmest om de grond zo weer klaar te maken voor de volgende katoenteelt.

Al deze chemische stoffen komen keer op keer in de grond en rivieren terecht. Hierdoor wordt de bodem en het oppervlaktewater vervuild, wat voor gezondheidsproblemen zorgt bij de lokale bevolking. Ook worden katoenarbeiders vaak chronisch ziek door de veelvuldige blootstelling aan de bestrijdingsmiddelen. (Long)kanker is hierdoor een veel voorkomende ziekte bij katoenarbeiders.

Water

Behalve veel bestrijdingsmiddelen, is voor de productie ook erg veel water nodig. Voor de productie van één kilo katoen is ruim 10.000 liter water nodig. Dat is meer dan 7000 liter water per spijkerbroek.

Dit water wordt gehaald uit omliggende rivieren, meren en ondergrondse waterreserves. Al die vele liters water die worden gebruikt voor de katoenproductie, zorgt voor watertekorten voor de lokale bevolking.

Verven en bleken

Het meeste katoen is wit. Om jeans de bekende blauwe kleur te geven, moet de stof eerst worden gebleekt en daarna worden geverfd. Om de verf aan de stof te laten binden wordt gebruik gemaakt van de schadelijke stof formaldehyde. Om de stof er langer mooi uit te laten zien, wordt aan het einde van het proces ook nog een chemisch fixeerlaagje aangebracht op de stof.

Xintang is een stad in China waar zeer veel jeansfabrieken gevestigd zijn. In 2010 ontdekte Greenpeace dat fabrieken in deze stad water, dat is gebruikt bij het verven van jeans, wordt geloosd in de rivier. Als gevolg hiervan is het water in de rivier sterk vervuild. Vissen en het koraal in de rivier sterven hierdoor. Dit is slechts één van de verhalen over water dat is vervuild door de jeansindustrie.

Zandstralen

Het is al een geruime tijd de trend om jeans te dragen die er afgedragen uitzien. Om deze look te krijgen wordt een techniek gebruikt die zandstralen heet. De jeans wordt onder hoge druk bespoten met zand, waardoor de jeans er ouder en versleten uit gaat zien.

Helaas gebeurt dit zandstralen vaak met onvoldoende bescherming en in slecht geventileerde ruimtes. Tijdens zandstralen worden stofdelen ingeademd door de arbeiders. Hierdoor lijden veel van de zandstraalmedewerkers aan de dodelijke longziekte silicose (of stoflongen).

Eerlijke alternatieven

Al deze misstanden in de jeansindustrie betekenen niet dat je geen jeans meer kunt dragen. Er zijn namelijk jeansmerken die jeans maken van biologisch katoen. Ondanks dat ook voor de productie van biologisch katoen veel water nodig is, is dit wel een beter alternatief voor het reguliere katoen. Bij de teelt wordt er namelijk gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo wordt onder andere een mengsel van knoflook en geurstoffen gebruikt om insecten tegen te gaan.

Merken zoals Mud Jeans, Nudie Jeans, K.O.I. en Kuyichi maken gebruik van biologisch katoen bij de productie van hun jeans. Ook kleuren zij de jeans met milieuvriendelijke synthetische stoffen en natuurlijke verfstoffen. Verder hebben zij aandacht voor de milieuaspecten bij de productie van hun jeans en gebruiken ze verantwoorde alternatieve technieken om een hun jeans een “versleten” look te geven. Als je bij een van deze merken je jeans koopt, ben je er van verzekerd dat je jeans eerlijk zijn!

Hoe eerlijk zijn de jeans die jij in je kast hebt liggen?

Bronnen:

Talking Dress – Marieke IJskoot
Veggie in Pumps – Merel van der Lande, Lisette Kreischer
Schone Kleren Campagne

Volg:
Deel deze blog!

10 Reacties

  1. Avatar for Jennifer 22 februari 2017 / 10:28

    Ik heb sinds kort twee broeken van Kings of Indigo, en ik voel me zoveel minder schuldig 🙂

    • Avatar for Hailey 22 februari 2017 / 21:00

      Wat goed om te horen! Zitten ze ook prettig?

      • Avatar for Jennifer 23 februari 2017 / 18:54

        Ja heel fijn! Ik heb een zwarte broek en een spijkerbroek, die spijker is wel te groot bij m’n heupen (er was geen smallere in mijn lengtemaat meer in de webshop) dus die moet ik nog in laten nemen. Maar ze zitten heen fijn!

  2. Avatar for Kim 22 februari 2017 / 18:34

    Goed dat je dit onderwerp aankaart! Ik heb zelf helaas nog geen fair jeans merk ontdekt die ik echt goed pas met mijn dunne beentjes. Ze vallen vaak zo raar uit. Heel zonde!

    Heb overigens het gevoel dat jeans kwalitatief steeds slechter worden. Ik heb meer dan 4 jaar gedaan met oudere jeans en nu gaan ze zo snel stuk.

    • Avatar for Hailey 22 februari 2017 / 21:01

      Dat is jammer om te horen! Tweedehands jeans zouden ook nog een eerlijkere optie kunnen zijn!

      Wel een slechte ontwikkeling dat de kwaliteit van de jeans achteruit is gegaan! Ik vraag me af of dit express is gedaan zodat mensen weer sneller gaan kopen! Van welke merk zijn jouw jeans meestal?

    • Avatar for Ande
      Ande
      6 maart 2017 / 09:01

      Ik vind 4 jaar eerder kort voor jeans. Heb nog nooit een paar gehad die minder lang mee is gegaan dan dat. Heb meerdere jeans gehad die ruim 10 jaar oud zijn, geen duurzame merken maar Levi & Diesel, wat dus door de kwaliteit en lange leven toch op een manier duurzaam is geweest. Waarvan ik uiteindelijk er een paar weg heb gedaan omdat ze echt niet meer bij mij pasten en ik heb er van 2 shorts gemaakt en die leven dus nog steeds vrolijk verder in mijn kast 🙂

  3. Avatar for Katrien
    Katrien
    27 februari 2017 / 12:57

    Mijn ‘collectie’ jeans is toch het meest duurzame van mijn kledingkast. Eéntje van Mud, eentje tweedehands en twee die niet van een duurzaam werk zijn, maar toch al enkele jaartjes oud (toen ik nog minder met duurzaamheid bezig was, maar het feit dat ik ze al zo lang draag, vind ik toch een beetje duurzaam :)).
    Ik kan alleen maar beamen wat Kim hierboven zegt, jeansbroeken van jaren oud zijn nog ok, bij de recentere (niet-duurzame) kreeg ik telkens veel sneller scheuren, spijtige evolutie!

    • Avatar for Hailey 1 maart 2017 / 15:38

      Wat leuk om te lezen dat jouw jeans collectie het meest duurzame is uit je kast! Ik ben het met je eens dat die ene broek die je al lang hebt, inmiddels wel eerlijk is! Het is zeker een spijtige evolutie dat nieuwe jeans van een mindere kwaliteit is! Dat draagt niet bij aan een duurzame wereld!

  4. Avatar for Ande
    Ande
    6 maart 2017 / 08:53

    Je Kings of Indigo link gaat niet naar de website.En kleine tip voor de toekomst, zorg dat je links in een nieuw venster of pagina openen. Nu was ik opeens je website kwijt en dat is natuurlijk niet de bedoeling 🙂

    • Avatar for Hailey 6 maart 2017 / 23:06

      Hoi Ande! Dankjewel voor je oplettendheid! Ik heb de link hersteld en zal in de toekomst meer aandacht besteden aan mijn links! Het is inderdaad niet de bedoeling dat je van de website gaat door op een link te klikken! Dankjewel voor het meedenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *