Follow my blog with Bloglovin

Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Fashion Awearness cafe - Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Vorige week donderdag heb ik een bezoek gebracht aan een café. Hoewel dit in eerste instantie niet heel bijzonder klinkt, was dat het wel. Ik was namelijk niet een gewoon café, maar het Awearness Fashion Café in Arnhem! Tijdens een inspirerende middag in dit café werd door een zestal “fair fashion pioneers” gesproken over verschillende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de eerlijke mode. Lees snel verder om te ontdekken wat ik van ze heb geleerd!

Enschede Textielstad

 

Enschede Textielstad - Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Garen die Enschede Textielstad zal gebruiken om textiel te weven

Het verhaal van Annemieke Koster van Enschede Textielstad vond ik fascinerend en inspirerend. Haar verhaal begon toen zij na het instorten van kledingfabriek Rana Plaza. Tijdens deze ramp kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en meer dan 2000 mensen raakten gewond. Alle aandacht ging naar de arbeidsomstandigheden waarin de kleermakers werken. Niemand sprak over de textielsoorten die worden gebruikt in de fabrieken en de manier waarop zij worden vervaardigd. Annemieke was hier benieuwd naar en wilde hier een artikel over schrijven. Haar zoektocht naar informatie over textiel heeft Annemieke geïnspireerd om in Enschede haar eigen textielweverij te beginnen.

Het doel van Annemieke is om duurzame textielsoorten te produceren van garen die bestaan uit gerecyclede stoffen zoals denim. Inmiddels zijn twee weefgetouwen aangekocht en is Annemieke, met hulp van een aantal anderen, bezig om Nederlandse wevers op te leiden. Op deze manier hoopt ze Enschede weer een textielstad te maken. Enschede was namelijk tot de jaren ’70 van de vorige eeuw één van de bruisende centra van de Europese textielindustrie. De textielindustrie verdween uit Enschede en ambachtelijke banen en kennis gingen hierdoor verloren. Annemieke wil hier verandering in brengen door de gehele keten van textielproductie terug te brengen in Enschede.

Ik vind het bewonderenswaardig hoe Annemieke aan de slag is gegaan met haar ideeën. Ik blijf haar dan ook zeker volgen!

Dukschoen
Duk Schoen 2 - Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

De eerste modellen damesschoenen van Duk Schoen

Dukschoen is een duurzaam schoenenmerk die nog in de kinderschoenen staat. De oprichter, Martijn Duk, kwam op het idee om in Arnhem zijn eigen schoenenfabriek op te richten, nadat hij tijdens een workshop zelf een paar schoenen had gemaakt. Dit bracht hem op het idee om restrollen leer te hergebruiken en te verwerken tot schoenen.

Martijn doet dit onder andere met de hulp van mensen die reeds een langere tijd in de bijstand zitten. Deze mensen geeft hij de mogelijkheid om opnieuw een vak te leren en zo weer deel uit te maken van de arbeidsmarkt.

Dukschoen heeft op dit moment twee modellen voor heren en twee modellen voor dames. Dit zijn veterschoenen. De klant kan zelf kiezen hoe het bovenwerk van de schoen eruit komt te zien. Martijn had twee paar schoenen meegenomen om te tonen aan het publiek. De damesmodellen van de schoenen zien er erg modieus uit, dus volgens mij wordt zijn idee wel een succes!

De fabriek van Dukschoen wordt in juni 2016 geopend in Arnhem.

Bagged For Good
Bagged for Good 2 - Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Eén van de tassen van Bagged for Good

De vrolijke Chaya Oosterbroek is eigenares van Bagged For Good. Chaya kwam op het idee voor haar eerlijke tassenmerk toen zij een bezoek bracht aan haar geboorteland, India. Hier ontmoette zij tassenverkoper Mansoer. Chaya probeerde met Mansoer te onderhandelen over de prijs van een tas, maar Mansoer was niet bereid om te onderhandelen. Hij verkocht namelijk eerlijk geproduceerde tassen en daarvoor moest hij een eerlijke prijs krijgen.

Dit zette Chaya aan het denken en zij ging verder met Mansoer in gesprek. Inmiddels produceert Chaya in India eerlijke tassen van restpartijen eerlijk gelooid leer. Bagged for Good zorgt hiermee niet alleen voor mooie duurzame producten, maar ook voor meer werkgelegenheid in India. En een leuk detail is dat Chaya haar eerlijke tassen produceert in samenwerking met Mansoer!

Smart Fashion Production 
Karin Vlug 2 - Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Karin Vlug van Smart Fashion Production

 

Een ander fascinerend verhaal dat werd verteld tijdens het Awearness Fashion Café, is dat van Karin Vlug. Karin is een modeontwerpster die een methode heeft ontwikkeld om het productieproces van kleding te vernieuwen. Dit doet zij onder andere door kleding te ontwerpen aan de hand van 3D bodyscans, welke ervoor kunnen zorgen dat kleding perfect pas. Bovendien wordt gekeken naar methodes om de kleding in 3D mallen te maken, waardoor er ook geen sprake zal zijn van restmaterialen.

Het onderzoek en het werk van Karin heet Smart Fashion Production. Dit is zeker een dame die wij in de gaten moeten houden als het gaat om revolutietechnieken van modevervaardiging!

Sheltersuit

 

Sheltersuit - Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Alexander de Groot van Sheltersuit

Sheltersuit maakt slaapzakjassen voor daklozen van gerecyclede materialen. Een slaapzakjas is een waterafstotende en winddichte jas, die kan worden getransformeerd in een slaapzak. Door middel van een rits kunnen de jas en de slaapzak aan elkaar worden gemaakt. Dit maakt de slaapzakjas zowel overdag als ’s avonds een ideale bescherming tegen kou.

Het idee voor deze slaapzakjassen ontstond bij Alexander de Groot en zijn zakenpartner Bas Timmer nadat een dakloze vader van een vriend was overleden door de kou. Alexanders en Bas wilden iets doen voor de daklozen en zo ontstond Sheltersuit. Wat begon met een eenmalige actie om “karmapunten te scoren” zoals Alexander dat zelf noemde, bleek het een blijvertje. Nu wordt er bij Sheltersuits dagelijks gewerkt aan de vervaardiging van slaapzakjassen zodat de duizenden daklozen die wij hebben in Nederland er warm bij kunnen liggen.

Bas Kosters Studio
Alexander Kosters - Awearness Fashion Café: een kopje inspiratie door innovatie!

Bas Kosters

De laatste spreker van deze middag was kunstenaar en ontwerper Bas Kosters. Uit liefde zijn voor materialen heeft Bas Kosters een kunstcollectie van wandkleden gemaakt. Deze wandkleden zijn gemaakt met restpartijen textiel die Bas in de loop der jaren heeft verzameld. De expositie van deze wandkleden is nog tot en met 4 september in Museum Arnhem te zien.

Tot volgend jaar!

Het was zeer inspirerend om aanwezig te zijn bij het Awearness Fashion Café en om alle duurzame en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van eerlijke en duurzame mode te horen. Ik ben zeer benieuwd naar de ontwikkelingen die de verschillende sprekers van dit event gaan door maken het komende jaar. Ik blijf hen in ieder geval op de voet volgen en ik kijk uit naar de volgende editie van het Awearness Fashion Café!

Volg:
Deel deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *